Kyjev odstřihl Krym od peněz. Ten se těší na ruské dotace

Simferopol – Krymský parlament slibuje obyvatelům poloostrova hospodářský blahobyt v případě připojení k Rusku. Referendum je čeká za týden. Podle šéfa parlamentu mohou až čtyřnásobně růst sociální dávky a zdvojnásobí se rozpočet. Kyjev už prý zastavil přísun peněz na Krym. Zablokoval taky účty všech státních úřadů na poloostrově. Politické vedení Krymu ale ujišťuje: Finanční stabilitu to neohrozí.

„Právě nám oznámili, že Ukrajina zablokovala celý systém krymského financování, všechny naše účty,“ sdělil vicepremiér povstalecké krymské vlády Těmirgalijev agentuře Interfax. Centrální orgány v Kyjevě zatím informaci nepotvrdily.

Konec hřivny, začátek blahobytu

Výplata sociálních dávek ani fungování krymských správních orgánů podle Těmirgalijeva ohroženo není. „Operativně zřizujeme účty v ruských bankách, jsou to rublové účty. Lidé bez důchodů a výplat v žádném případě nezůstanou, situace je plně pod kontrolou,“ konstatoval.

Krymské proruské vedení spojuje s chystanou anexí poloostrova perspektivu blahobytu a masivních ruských dotací. „Záruky finančních kompenzací jsme obdrželi z Ruska, sami jsme s tím ani nepočítali,“ řekl ruské agentuře RIA Novosti šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov. Ten navštívil Moskvu minulý týden. Hospodářská situace poloostrova se podle něj po anexi výrazně zlepší, protože sociální zabezpečení a fiskální pravidla budou podléhat ruským, nikoli ukrajinským zákonům.

Pokud obyvatelé Krymu připojení k Rusku schválí, administrativní začlenění do Ruské federace by podle Konstantinova mohlo být hotovo už koncem března. Bezprostředně poté se rozpočet Krymu zdvojnásobí a sociální výplaty potřebným se zvýší čtyřnásobně.

Kreml se těší na anexi Krymu, ekonomové varují před důsledky

Řada makroekonomických expertů v Moskvě přitom označuje Krym za hospodářskou přítěž. Ekonomicky málo výkonný poloostrov totiž do ruské státní pokladny mnoho prostředků nepřinese. Zásobování Krymu může být navíc obtížné a nákladné. Pokud Ukrajina ze severu zablokuje přístupy na poloostrov, bude muset Rusko dvoumilionovou krymskou komunitu zásobovat vzduchem nebo po moři. Stavba mostu z ruské pevniny na Krym, o jejímž zahájení nedávno rozhodl ruský parlament, ale bude podle odborníků trvat nejméně tři roky.

V souvislosti s referendem už centrální volební komise v Kyjevě znemožnila přístup krymských úřadů k voličským seznamům. Kyjev referendum neuznává a jeho výsledky odmítá brát na vědomí. Na jeho průběh mají dohlížet pozorovatelé z Ruska a Běloruska.