A vítězem je… Kim Čong-un. Stoprocentně

Pchjongjang - Severokorejský nejvyšší vůdce Kim Čong-un, který kandidoval v nedělních parlamentních volbách v okrsku u posvátné hory Pektu, získal 100 procent hlasů. Místní tisk nezapomněl ujistit, že Kim získal nejen stoprocentní podporu hlasujících, ale i volební účast byla stoprocentní.

O vítězství Kim Čong-una nebylo pochyb, protože stejně jako kandidáti ve všech ostatních 687 okrscích šel do voleb coby jediný uchazeč. Volby v zemi jsou v podstatě jen politickým rituálem, který pošle do parlamentu skupinu předem vybraných kádrů. Konají se obvykle jednou za pět let. Severokorejský parlament se schází jen zřídka, často jen jednou ročně. V praxi má jen mizivé pravomoci - schvaluje už předem připravené zákony.

„Okrsek číslo 111 nedaleko posvátné hory Pektu je ten nejlepší, který v KLDR existuje. Na hoře Pektu se údajně narodil vůdce Kim Ir-sen, a proto je tomuto okrsku dáván takový význam. Jsme zvyklí, že v KLDR dopadají volby výsledkem nad 99 procent, a tudíž těch 100 procent není takové překvapení. Ale je potřeba říct, že to není v celé Koreji. Je množné, že to někde dopadne jinak,“ poznamenal ve Studiu ČT24 editor ČT Radim Vaculovič.

Výsledky z dalších okrsků zatím nejsou známy, ale sledovat se bude především volební účast, která se tradičně - alespoň podle severokorejských informací - blíží sto procentům. „Nikde není napsáno, že volební účast je povinná. Ale když člověk volit nejde, může skončit v pracovním táboře,“ upozornil Vaculovič. Podle něj režim využívá voleb hlavně ke kontrole obyvatelstva – neúčast u volební urny často značí, že člověk z KLDR prchnul.

Severokorejci volili nový parlament (zdroj: ČT24)

Na scéně se objevila Kimova sestra

Během volebního víkendu se na veřejnosti poprvé oficiálně objevila mladší sestra Kim Čong-una. Šestadvacetiletá Kim Jo-čong společně s dalšími pohlaváry doprovázela svého bratra do volební místnosti. Státní televize ji při této příležitosti vůbec poprvé označila čestným titulem soudružka. Podle serveru BBC by to mohlo znamenat, že v severokorejské hierarchii získává Kim Jo-čong stále větší moc a Kim Čong-un se snaží obměnit staré funkcionáře z dob svého otce mladšími a loajálnějšími kádry.