Na Ukrajině zmizely stovky lidí, 272 se stále nenašlo

Kyjev – Ukrajinská krize má jeden důsledek, o němž se příliš nemluví. Za dobu konání protestů zmizely v zemi od prosince stovky lidí. Aktivisté ze skupiny Euromajdan SOS hovoří celkem o 661 osobách. Kde skončilo 272 z nich, se dosud nepodařilo zjistit. Nikdo netuší, zda se nezvěstní třeba nestali oběťmi policejních represí, píše americký list The New York Times (NYT).

Představitelé opozice už prohledali řadu věznic, márnic i nemocnic, desítky zmizelých osob ale neobjevili. NYT přinesl příběh ukrajinského válečného veterána Volodymyra Danyluka. Ten se rozhodl připojit k protivládním demonstracím. Rodina ho zahlédla jen na televizních záběrech z protestů. Danyluk pak definitivně zmizel během krveprolití v Kyjevě minulý měsíc. „Naše máma má strach a pořád mi volá,“ citoval list Danylukovu sestru Galynu.

Mnozí pohřešovaní se už našli. Někdy bylo zmizení nahlášeno jen na základě toho, že se rodina danému člověku nemohla dovolat, on přitom jen ztratil telefon nebo neměl kredit, uvedl jeden z aktivistů Vitalij Selyk. O zbývající pohřešované se ale řada Ukrajinců bojí. Mohli padnout do rukou proruských provokatérů či příslušníků ukrajinských zvláštních policejních jednotek Berkut.

Hned několik případů dokazuje, že jsou obavy opodstatněné. Prvním je zabití Jurije Verbyckého, seismologa a opozičního aktivisty. Neznámé osoby ho unesly z kyjevské nemocnice a mučily. Jeho tělo se našlo v lednu nedaleko kyjevského letiště Boryspil. Další představitel opozice Igor Lucenko mučení přežil. Jak se poté svěřil novinářům, jeho únosci mluvili rusky, chovali se jako policejní důstojníci, mlátili ho a snažili se z něj dostat informace o aktivitách opozice.

Bulatov mučení přežil, jaký osud stihl ostatní pohřešované?

Jeden z hlavních organizátorů protivládních demonstrací Dmytro Bulatov při útoku neznámých ozbrojenců téměř přišel o život. Pohřešován byl od 22. ledna. O necelý týden později ho pustili na svobodu ve zbídačeném stavu. Po celou dobu ho mučili, pokusili se ho i ukřižovat nebo mu uříznout ucho. Muži podle Bulatova mluvili s ruským přízvukem, o Ukrajině hovořili jako o cizí zemi. „Proto si myslím, že lidé, kteří mě mučili, byli Rusové. Byli to profesionálové – myslím si, že to byly ruské speciální síly. Ale to jsou pouze moje dohady,“ řekl aktivista v rozhovoru pro ČT.

Tehdejší ministerstvo vnitra ještě pod kontrolou prezidenta Viktora Janukovyče ale tvrdilo, že únos sám zinscenoval a jde jen o další z provokací.

Podle aktivisty Vitalije Selyka bylo na místech, kde se nacházeli zadržení lidé, objeveno množství skvrn od krve. „I když jsme krev našli skoro všude, potřebujeme provést testy DNA, abychom zjistili, komu patřila,“ podotkl aktivista z Euromajdan SOS. Je ale pravdou, že některé spekulace se nepotvrdily. Například, že při požárů budovy odborů na Náměstí nezávislosti zemřelo 50 lidí. Ve skutečnosti jich bylo nejspíš šest. Faktem na druhou stranu zůstává, že mnoho případů zmizení je stále nevyřešených.