Chybí autorita a protiváha, říká Ficův největší soupeř Kiska

Bratislava - Pouze hlava státu nezávislá na politických stranách a sponzorech dokáže pomoci při řešení problémů, které trápí Slovensko, tvrdí prezidentský kandidát Andrej Kiska. „Chci vytvořit naší vládě protiváhu. Dnes je na Slovensku problém to, že jedna strana ovládá všechny funkce a chybí tu autorita a protiváha, někdo, kdo se dokáže postavit za lidi,“ říká Kiska. Mluvil s ním zpravodaj ČT David Miřejovský.

Andrej Kiska: Chci vytvořit vládě protiváhu (zdroj: ČT24)

Právě podnikatel a filantrop Andrej Kiska má podle průzkumů veřejného mínění největší šanci, že spolu s favoritem přímé volby, premiérem Robertem Ficem, postoupí do druhého a rozhodujícího kola hlasování. „Lidé jsou znechuceni z tradičních politiků, protože si uvědomují, že neřeší skutečné problémy lidí. Ale já kandiduji jako nezávislý, nestranický kandidát, který nikdy nebyl v politice,“ zdůrazňuje Kiska.

„Musel jsem to odmakat“

Kiska byl až do podzimu 2012, kdy oznámil svou kandidaturu, veřejnosti spíše neznámý. Za poslední rok ovšem rozběhl rozsáhlou kampaň. „Je za tím strašně moc práce a dřiny. Na rozdíl od tradičních politiků, kteří mají možnost vystupovat v parlamentu a podobně, jsem tyto možnosti neměl, takže jsem si to musel odmakat,“ usmívá se Kiska. První kolo voleb se uskuteční již tuto sobotu (více čtěte zde).

Podle průzkumů popularita Kisky v posledních týdnech roste. Občanský kandidát tak mírně stáhl náskok Roberta Fica a zároveň získal odstup od dalších zájemců o prezidentský úřad. Fico by podle průzkumů získal kolem 35 procent hlasů, Kiska více než 20 procent. S odstupem pak následují další kandidáti s podporou kolem deseti procent.

Podle Andreje Kisky je pro vývoj slovenské společnosti důležité, aby vládnoucí strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica po postech premiéra a předsedy parlamentu neobsadila také křeslo prezidenta: „Vláda nemá protiváhu ani v parlamentu, ani v roztříštěné opozici, ani v Prezidentském paláci. Dnes není autority, která by se postavila za slušné lidi. Dnes celou naši zemi ovládá jedna politická strana.“

Andrej Kiska
Zdroj: Koller Jan/ČTK

V posledních dnech čelí Kiska masivní antikampani. Jeho odpůrci na internetu a pomocí letáků tvrdí, že zbohatl díky poskytování předražených půjček a že má blízko k scientologické sektě, která prý usiluje o ovládnutí politiky. „Je to placená antikampaň, která se rozšiřuje do stále větších rozměrů,“ tvrdí Kiska, který už podal trestní oznámení.

Andrej Kiska (51) byl v minulosti spolumajitelem společností, které se zabývaly splátkovým a katalogovým prodejem nebo poskytováním půjček. Na prodeji těchto firem slovenské bance VÚB v roce 2004 zbohatl. Poté se podílel na založení neziskové organizace Dobrý anděl, do které vložil 30 milionů tehdejších slovenských korun (zhruba milion eur). Nadační fond podporuje rodiny, které se kvůli závažné nemoci dostaly do finanční nouze.