Američané ocenili Havla, jeho bustu vystaví v americkém Kongresu

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu přijala rezoluci oceňující zásluhy prvního českého prezidenta Václava Havla. Americká dolní komora vyzdvihuje zejména Havlův boj proti komunismu, jeho roli v listopadu 1989 nebo třeba zásluhu na vstupu České republiky do NATO. Během několika měsíců bude jeho busta umístěna v budově Kapitolu, kde Kongres sídlí.

Telefonát zpravodaje ČT v USA Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Pro českého státníka je tato rezoluce výjimečnou poctou. Jejím hlavním cílem je totiž umožnit, aby v útrobách budovy Kongresu USA, kde sídlí Sněmovna reprezentantů, byla umístěna busta Václava Havla vedle řady dalších významných postav americké a světové politiky.

Havlova podobizna se zařadí do vysoce elitní společnosti. Ze současných pěti bust, které jsou vystaveny ve Staré sněmovní síni (tzv. National Statutary Hall), jen dvě patří osobnostem narozeným mimo Spojené stáy. Jsou to britský premiér Winston Churchill a švédský diplomat Raoul Wallenberg, který se proslavil záchranou desítek tisíc Židů v Maďarsku před holocaustem.

Z amerických občanů zde svou bustu mají americký prezident Abraham Lincoln, bojovník za práva Afroameričanů Martin Luther King Jr. a bojovnice proti otroctví a za ženská práva Sojourner Truthová.

Stará síň Sněmovny reprezentantů v Kapitolu
Zdroj: ČT24/Architect of the Capitol

Ještě před pasáží rezoluce, kde se kongresmani vyslovují pro umístění Havlovy busty, oceňuje dolní komora amerického kongresu zásluhy prvního českého prezidenta při boji proti komunismu na mnoha frontách.

„Václav Havel, který byl za svou obhajobu všeobecných lidských práv a demokratických principů opakovaně vězněn komunistickou stranou, udržoval své přesvědčení i tváří v tvář útlaku,“ připomínají američtí zákonodárci.

Rezoluce rovněž vyzdvihuje jeho aktivity během listopadu 1989, jeho zásluhu na vstup Česka do Severoatlantické aliance či aktivní podporu demokratických disidentů i po svém odchodu z nejvyšší ústavní funkce. Už v roce 2003 udělil americký prezident George Bush Havlovi prezidentskou medaili svobody, což je vůbec nejvyšší civilní vyznamenání od americké vlády. Pocta Václavu Havlovi přichází právě době, kdy Česká republika slaví 15. výročí vstupu země do NATO.