Severní Korea odpálila 25 raket krátkého doletu

Soul - Severní Korea v neděli odpálila do moře celkem 25 raket krátkého doletu. Podle agentury AP to tvrdí jihokorejské úřady. Dosud se hovořilo o deseti až 18 raketách. KLDR testy zjevně reaguje na společné americko-jihokorejské vojenské manévry, o nichž tvrdí, že jde o přípravu na invazi.

Pchjongjang podobné testy opakovaně používá k tomu, aby vyjádřil rozhořčení nad americko-jihokorejskými manévry. Podle expertů by nejnovější odpaly severokorejských raket neměly výrazněji zvýšit napětí na Korejském poloostrově. Zkoušky raket krátkého doletu jsou totiž obvykle považovány za rutinní, na rozdíl od zkoušek raket dlouhého doletu nebo jaderných testů, z nichž poslední uskutečnila Severní Korea v únoru 2013.

Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že 25 odpálených raket má dolet kolem 70 kilometrů a skončily v mezinárodních vodách nedaleko severokorejských břehů. Přesný typ raket není znám.

Americko-jihokorejské cvičení, které má pokračovat do poloviny dubna, Pchjongjang označuje za nácvik k invazi. Často takové manévry provází výhrůžnými gesty adresovanými Spojeným státům a Jižní Koreji. Nyní však podle analytiků zaujímá KLDR měkčí postoj, protože usiluje o lepší vztahy s vnějším světem kvůli skomírající ekonomice. Loni na jaře Pchjongjang strašil válečnou rétorikou.

KLDR čelí dlouhému seznamu sankcí za porušování rezolucí OSN, které jí raketové a nukleární zkoušky zakazují. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psakiová vyzvala Severní Koreu, aby se zdržela provokativních akcí, které zhoršují napětí.