Jídlo a zase jídlo. Malý Santiago má v 8 měsících 21 kilo

Bogotá - Osmiměsíční chlapeček Santiago z Kolumbie váží neuvěřitelných 21 kilogramů. Podle lékařů je to třikrát víc, než je běžné u stejně starých kojenců. Za extrémní váhu navíc nemůže jeho zdravotní stav, nýbrž překrmování. Nadváha u dětí představuje celosvětový problém. Obézních přibývá v rozvojových zemích i na západě.

Osmiměsíční Santiago váží 21 kilogramů (zdroj: ČT24)

Obezita se stále víc dotýká i těch nejmenších. Příkladem je osmiměsíční Santiago z Kolumbie. Tloušťka teď ohrožuje hlavně jeho srdce. „Santiago váží stejně jako pětileté dítě. Jeho váha v osmi měsících je 21 kilogramů a v tomto věku by měl vážit kolem sedmi,“ podotkl kolumbijský obezitolog Cesar Guevara.

Podle lékařů tak velkou obezitu nezpůsobily žádné zdravotní problémy. Matka jednoduše dítě překrmuje. Santiago proto přestane pít umělou výživu a začne jíst zeleninu a pít džus jako součást diety. Odbornou pomoc se rozhodla vyhledat jeho matka poté, co si všimla, že má syn kvůli váze problémy s pohybem. „Mám strach kvůli jeho obezitě. Nechci, aby to takhle pokračovalo dál. S boží vůlí léčba, kterou mu dají na jeho srdce, bude fungovat a jeho váha se sníží,“ prohlásila Eunice Fandinová.

Obezita a nadváha se týká zhruba až třiceti procent českých dětí. Přibližně dvě třetiny z nich se kilogramů navíc nezbaví ani v dospělosti. To pak často vede k vážným zdravotním problémům.

Obezita v Mexiku - Manuel Uribe
Zdroj: ČTK/AP/STR

V rámci celosvětové populace má nadváhu každý třetí člověk. Počet obézních lidí v zemích třetího světa dosáhl téměř miliardy. Vyplývá to ze závěrů studie britského Institutu zámořského rozvoje (ODI), které byly zveřejněny v lednu. Příčinou je zřejmě fakt, že celosvětový trend zamířil směrem od dřívější konzumace obilnin a dalších jídel rostlinného původu směrem k živočišným pokrmům, tukům, cukrům a olejům.

ODI tvrdí, že od roku 1990 se počet obézních lidí v rozvojových zemích zečtyřnásobil. Kvůli tomu hrozí v blízké budoucnosti „výrazný nárůst“ srdečních infarktů a dalších zdravotních problémů spojených s nadváhou. Vlády by proto podle institutu měly obyvatele jednotlivých zemí motivovat ke zdravějšímu stravování.

Obézních nejrychleji přibývá v jihovýchodní Asii

Lidí s nadváhou přibylo za poslední dvě desetiletí v celém světě, kde jich namísto 23 procent z roku 1990 nyní je 34 procent. Na tomto nárůstu se nejvíc podílely postupně bohatnoucí země jako Čína, Mexiko či Egypt, kde se v souvislosti s rostoucí životní úrovní začala konzumovat tučnější jídla. Vůbec nejvyšší nárůst poměru obézních lidí v populaci byl zaznamenán v zemích jihovýchodní Asie, kde se ze sedmi procent zvýšil na 22.

Kdo je vlastně obézní a kdo už ne?

Mírou nadváhy je překročení 25 stupňů, obezity pak 30 stupňů na indexu tělesné hmotnosti BMI, což je poměr váhy k výšce v metrech na druhou. Odborníci ale upozorňují, že tento index není jednoznačný, protože obézní jsou podle něj i sportovci s množstvím svalové hmoty, a naopak do průměru se vejdou osoby s křehkou konstitucí, ale velkým poměrem tělesného tuku.