Tymošenková se vrací domů, záda jí vyléčili i bez operace

Berlín – Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková míří do Kyjeva poté, co byla dnes propuštěna z berlínské nemocnice Charité. V nové ukrajinské vládě sice nezastává žádnou funkci, ale zjevně má v kruzích bývalé opozice nadále velký vliv. Dala už také najevo, že má v úmyslu kandidovat v předčasných prezidentských volbách, které jsou vypsány na 25. května. Na Ukrajinu se vrací v době, kdy vrcholí napětí kolem Krymu, který Moskva připojila k Ruské federaci.

Třiapadesátiletá politička se v německé metropoli léčila od 7. března s chronickými bolestmi zad; měla problémy se třemi vyhřeznutými meziobratlovými ploténkami. Podle lékařů se její zdravotní stav rychle zlepšil a nakonec ani nebylo nutné přistoupit k operaci. Zdravotní problémy Tymošenkové se zhoršily v době, kdy byla ve vězení. Stěžovala si zde na špatné zacházení a dožadovala se léčby v cizině. V roce 2001 jí ukrajinský soud vyměřil sedmiletý trest za zneužití moci, ale podle západních vlád byl proces s ní politicky motivovaný. Na svobodu se dostala v únoru, když v důsledku vlny protestů v Kyjevě padl režim exprezidenta Viktora Janukovyče, který utekl do Ruska. 

V době ukrajinské Oranžové revoluce se Tymošenková stala miláčkem Západu, doma ale její postavení už tak jednoznačné není - hlavně kvůli tomu, že před vstupem do politiky získala velké jmění jako podnikatelka v oblasti energetiky. Politička, která se během své kariéry zaměřovala hlavně na boj s korupcí, nakonec nesplnila ani naděje, jež do ní vkládal Západ.