Pod namířenou ruskou zbraní: Zpravodaje ČT krátce zadrželi na Krymu

Novoozerne (Krym) – Zničenou paměťovou kartou v kameře skončil incident, při němž ruští ozbrojenci na Krymu pod namířenou zbraní krátce zadrželi zpravodaje České televize Miroslava Karase a jeho kameramana. Stalo se tak ve městě Novoozerne na západním břehu poloostrova, kde je štáb ukrajinské námořní flotily obklíčen ruskými vojáky a ozbrojenci. Čeští novináři se právě chystali natáčet záběry, jak ukrajinští vojáci obklíčenou základnu opouštějí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek incident odsoudil jako hrubé porušení novinářských svobod.

„Nebudete mi nic přikazovat, tady jste na území Ruska,“ řekl jeden ze dvou ozbrojenců Karasovi poté, co jej reportér ČT požádal, aby na něj přestal mířit zbraní. Ozbrojenci, z nichž se jeden představil jako důstojník ruské armády, zabavili štábu kameru a akreditace. Reportéry nikam neodvedli, nechali je jen čekat. Asi po 40 minutách sice všechno vrátili, paměťová karta v kameře ale byla zničená.

Jak poznamenal Karas, po počáteční zdrženlivosti, kdy se neoznačení ozbrojenci na Krymu pouze obraceli k běžícím kamerám zády, dělají nyní vše pro to, aby je nikdo nenatáčel. Argumentují tím, že novináři jsou „na ruském území“ a vojáky natáčet nesmějí, což přitom ještě před několika dny možné bylo. „Alergie“ Rusů na záznamovou techniku je podle Karase stále ostřejší – ať už jde o kamery, mobilní telefony, nebo pouze o mikrofony. Vzdálenost přitom nehraje roli – při snaze natočit zmíněný odchod ukrajinských vojáků ze základny byl štáb České televize od místa vzdálen 70 metrů.

Zaorálek k incidentu: Co se stalo, je odsouzeníhodné

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek útok na zpravodaje ČT odsoudil a ocenil všechny, kdo v podmínkách panujících na Krymu přinášejí informace z dění na poloostrově. „Podle mě se jedná o hrubé porušení novinářských svobod a je to způsob zacházení s novináři a s lidmi, který vlastně jenom potvrzuje to, co říkáme celou dobu: Že na Krymu dle mého nejsou dnes normální poměry ani pro volby, ani pro referenda a nejsou tam normální poměry ani pro práci novinářů. (…) Já bych dokázal mluvit skoro o jakémsi výjimečném stavu, který na Krymu panuje,“ prohlásil Zaorálek, podle něhož nelze Krym pokládat za místo, které dnes svobodně rozhoduje o svém osudu. „Náš chargé d'affaires v Moskvě se již spojil s panem Karasem, takže v této chvíli já mám informaci, že ten jeden případ je vyřešen,“ řekl český ministr.

Už loni v prosinci zadržela ruská policie na čtyři hodiny Karase a jeho kameramana v Krasnodarském kraji při natáčení reportáže o přípravě na Olympijské hry v Soči. Stalo se tak údajně kvůli nedovolenému překročení hranic, nicméně čeští novináři se tehdy žádného přestupku ani trestného činu nedopustili a pohybovali se v místech, kde předtím působili i jiní zahraniční reportéři.

Proruští ozbrojenci a neoznačení ruští vojáci obsadili na Krymu už několik základen ukrajinského námořnictva. Premiér proruské krymské vlády Sergej Aksjonov vyzval ukrajinské vojáky na poloostrově, aby buď složili přísahu věrnosti Krymu, anebo složili zbraně a poloostrov opustili. Ukrajina začala evakuovat vojáky a jejich příbuzné z poloostrova a žádá OSN, aby byl Krym vyhlášen za demilitarizovanou zónu.