V Maďarsku vrcholí kampaň před volbami… které vyhraje Orbán

Budapešť - V Maďarsku vrcholí kampaň před parlamentními volbami, které zemi čekají první dubnový víkend. I po čtyřech letech vlády je jejich favoritem strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, podle předvolebních průzkumů pro ni chce hlasovat víc než 50 procent lidí. Levicovou opozici navíc poškozuje skandál jednoho z jejích představitelů, jenž si měl schovávat v rakouské bance stovky tisíc eur.

Maďarský parlament po volbách zeštíhlí na polovinu (zdroj: ČT24)

Maďarský prezident János Áder vypsal parlamentní volby na 6. dubna a voliči se v nich budou rozhodovat, zda podpoří vládní stranu Fidesz, či upřednostní levicový volební blok Semknutí. Podle dosavadních předvolebních průzkumů se ale s velkou pravděpodobností zopakuje scénář z voleb 2010, které Fideszu zajistily třípětinovou většinu potřebnou ke změnám ústavy.

Dnes Orbánovu stranu preferuje více než padesát procent voličů, a to navzdory oslabujícímu forintu a rostoucímu státnímu dluhu. Premiér totiž voliče oslovuje plány, jako je převod poloviny bank do státních rukou nebo proměna Maďarska v průmyslovou velmoc a zdvojnásobení hospodářského růstu.

„Ukázali jsme, že ochráníme maďarské rodiny před lichváři, monopoly, kartely a byrokraty, které se chtějí nadřazovat nad národy,“ prohlásil Orbán počátkem března při oslavách výročí protihabsburského povstání a jmenoval kroky svého kabinetu v zájmu snižování režijních nákladů domácností. „Vynutili jsme si úctu od těch, kteří nás před tím neměli za nic,“ prohlásil.

Viktor Orbán o dubnových volbách: „Stojíme na prahu nové éry. Stáváme se svobodnou a silnou zemí. Zapamatujte si, že kromě Maďarů si nikdo nepřeje, abychom byli silní a úspěšní. Víme i to, že k pokračování potřebujeme sílu a k síle potřebujeme jednotu.“

Opozici diskredituje skandál kolem zahraničních kont

Opoziční levice, která se před hlasováním integrovala do volebního bloku Semknutí, se snaží voliče oslovit sliby o nastartování ekonomiky. „Chceme postupně snižovat daňovou zátěž, která narostla během krize. Ponecháme jen bankovní daň. Máme s ní dlouhodobé plány,“ prohlásil lídr Semknutí Attila Mesterházy.

Voličská podpora opozice ovšem v tuto chvíli nedosahuje ani třiceti procent – a to se do průzkumů zatím nepromítl skandál, který Semknutí před volbami výrazně diskredituje. Deník Magyar Nemzet v únoru bez udání zdroje uvedl, že socialista Gábor Simon uložil v dubnu 2009 v rakouských bankách 575 tisíc euro a 163 tisíc dolarů. Peníze přitom podle listu není možné najít v politikových majetkových přiznání. Gábor sice odmítá, že by finance na zahraničních účtech byly jeho, prokuratura ho ale v polovině března vzala na třicet dní do vazby. I tato aféra tak usnadňuje Orbánovu Fideszu cestu k vítězství.

Letošní volby se konají podle nové ústavy. Místo 386 poslanců jich nově bude v parlamentu jen 199, přičemž 106 získá mandát v individuálních volebních obvodech a dalších 93 poslanců vzejde z celostátních volebních listin. Vůbec poprvé budou moct volit také Maďaři v zahraničí.

Viktor Orbán
Zdroj: ČT24