Guinea potvrdila řádění eboly, zemřelo na 60 lidí

Conakry - Až 59 mrtvých si zatím v západoafrické Guineji vyžádala epidemie krvácivého horečnatého onemocnění. Jeho původ byl dosud záhadou, testy však nyní ukazují, že nákazu způsobuje nebezpečný virus ebola. Oznámila to dnes tamní vláda. Ebola v zemi podle agentury Reuters nikdy dříve zaznamenána nebyla. Epidemie se mohla rozšířit i do sousedního státu Sierra Leone.

První případ nákazy se v Guineji objevil 9. února. Onemocnění od té doby zaznamenali ve třech městech na jihovýchodě země a v metropoli Conakry. Úřady dosud o původu šířící se krvácivé horečky neinformovaly. První výsledky diagnostických testů ve francouzském Lyonu však podle šéfa oddělení předcházení epidemiím na guinejském ministerstvu zdravotnictví ukázaly, že původcem nákazy je ebola.

Zdravotníci zatím zaznamenali 80 podezřelých případů, přičemž 59 nakažených zemřelo. Ne všechny případy prý ale musí mít nutně původ v ebole. V některých případech může prý jít například i o vážnou formu úplavice. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hlásily případy onemocnění s podobnými symptomy, včetně horečky, průjmu, zvracení a krvácení, také lidé v oblasti Sierra Leone nedaleko hranice s Guineou.

Ebola je velmi nakažlivý virus, způsobuje hemoragickou horečku a smrt až u 90 procent nakažených. Dosud proti němu není známa protilátka. Mezi primáty a také mezi lidmi se šíří přímým kontaktem. K přenosu dochází nejen krví, ale i tělesnými sekrety, sexuálním stykem nebo pouhým kontaktem s ostatky nakaženého.