V komunálních volbách ve Francii slaví úspěch pravicová Národní fronta

Paříž - V prvním kole francouzských komunálních voleb zaznamenala výrazné zisky pravicově populistická Národní fronta (FN). Její vůdkyně Marine Le Penová označila dosavadní výsledky za konec bipolarismu v politickém životě Francie. Vedení radnic mnohých měst naopak pravděpodobně budou muset vyklidit vládní socialisté. Ti navíc o pět procent zaostali za opozičními konzervativci. Druhé kolo voleb proběhne 30. března.

Obyvatelé Francie dnes v komunálních volbách rozhodovali o složení správních rad měst a obcí v příštích šesti letech. Volby se přitom pokládají za první velký test pro socialistického prezidenta Francoise Hollanda, který po 22 měsících u moci čelí rekordní neoblibě. Celkově socialisty volilo 43 % hlasujících, konzervativce zhruba 48 % a Národní fronta získala 7 % hlasů.

Socialisté zřejmě řadu měst ztratí

V úspěchu Národní fronty vidí její vůdkyně Marine Le Penová „konec bipolarismu“ v politickém životě Francie. „Národní fronta se stala důležitou nezávislou silou, politickou silou na národní i místní úrovni,“ řekla Le Penová televizní stanici TF1.

Strana získala těsnou absolutní většinu v domovském městě Le Penové Hénin-Beaumont. V někdejším hornickém městě se 125 tisíci obyvateli, ovládaném dlouho socialisty, se tak příští neděli už nemusí konat druhé kolo voleb a starostou by se měl stát kandidát FN Steeve Briois. Podle institutu Ipsos-Steria zvítězila Národní fronta také v jihofrancouzských městech jako Béziers, Avignon nebo Perpignan. Vládní socialisté se naopak musejí obávat o ztrátu radnic v Remeši, Saint Etienne, Amiens nebo Pau.

Ve druhém největším francouzském městě Marseille by měl post starosty obhájit Jean-Claude Gaudin z UMP (Unie pro lidové hnutí), jemuž předběžné výsledky připisují čtyřicetiprocentní zisk, zatímco jeho socialistickému vyzyvateli Patricku Mennuccimu pouze 20 %. Toho porazil i kandidát FN Stéphane Ravier s 22 %.

Komunální volby ve Francii
Zdroj: ČTK/AP/Lionel Cironneau

Za neúspěchem levice může stát podle odborníků i nižší volební účast

Volební účast dosáhla 64 % ze 45 milionů oprávněných voličů. V roce 2008 to bylo přitom 66,5 %. Nižší účast podle odborníků mohla poškodit především vládní levici a k vyšším ziskům naopak pomoci právě krajní pravici. Ta se v posledních letech stala třetí nejsilnější politickou silou v zemi po socialistech a tradiční pravici v čele s formací UMP. Volební místnosti se pro dnešní první kolo hlasování uzavřely podle velikosti volebního okrsku v rozmezí 18:00 až 20:00 SEČ.

V čele Paříže poprvé stane žena

Zvláštní pozornost patřila hlasování v Paříži, kde se předpokládal vyrovnaný boj o prestižní a vlivný post starostky metropole mezi socialistkou Anne Hidalgovou a kandidátkou UMP Nathalie Kosciuskovou-Morizetovou. Kandidátka konzervativní UMP nakonec podle odhadů překvapivě porazila socialistku Hidalgovou v poměru 34,8 % ku 33,6 %. Dosavadní socialistický starosta metropole Bertrand Delanoë už nekandidoval.