„Někdy se tě bojím,“ psala Reeva Pistoriusovi před smrtí

Pretoria - U soudu v jihoafrické Pretorii vycházejí najevo další podrobnosti kolem případu handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse. Jen několik týdnů před vraždou mu jeho přítelkyně Reeva Steenkampová poslala sms zprávu ve znění: "Někdy se tě bojím." Pistorius se hájí tvrzením, že Reevu zastřelil nešťastnou náhodou, když myslel, že je v jeho domě zloděj.

Zveřejněnou textovou zprávu napsala Reeva Pistoriusovi několik týdnů poté, co se pár pohádal. Atlet totiž svou přítelkyni obvinil z flirtování s jiným mužem. Policejní kapitán Francois Moller uvedl, že policie získala z mobilu Steenkampové asi 35 tisíc stran zpráv.

Sám Pistorius prohlásil, že zapomněl heslo a do svého telefonu se nedostane. Vyšetřovatelé se proto krátce před soudem vydali do Spojených států, aby se pokusili z Pistoriusova mobilu potřebné informace získat.

Sousedé hovoří o hádce a křiku

V procesu již dříve vypovídala atletova sousedka Michelle Burgerová. I když bydlí téměř 200 metrů od atletova domu, vypověděla, že slyšela na Valentýna hrozné výkřiky Steenkampové, prosby o pomoc a pak i střelbu. Při křížovém výslechu sousedky se Pistorius zhroutil. Na scéně se nyní objevila nová svědkyně Anette Stippová. Rovněž vypověděla, že zaslechla v den střelby u sousedů křik a následně výstřely. Stalo se to kolem třetí hodiny ranní.

Pistorius zastřelil Reevu loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Atlet tvrdí, že si ji v noci spletl se zlodějem a ze strachu několikrát vystřelil přes zavřené dveře. Obžaloba se Pistoriusovi snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu.

Hlavním argumentem obžaloby má být přitom právě skutečnost, že si Pistorius před použitím zbraně nasadil protézy. Nově zpracovaná balistická analýza to však podle informací jihoafrické televize eNCA takřka s určitostí vyvrátila.

Vedle toho je Pistorius obžalován také z nedovoleného ozbrojování. Bývalá atletova přítelkyně Samantha Taylorová u soudu uvedla, že měl u sebe Pistorius zbraň vždycky. V noci ji měl položenou vedle svých protéz, a když uslyšel podivný zvuk, ihned se jí chopil.