Po mohutném sesuvu půdy ve Washingtonu se pohřešuje 170 lidí

Seattle – Po mohutném sesuvu půdy v Oso v americkém státě Washington se pohřešuje téměř 180 lidí. Úřady zatím potvrdily 14 obětí. Posun zeminy způsobily silné deště, které rozvodnily místní řeky. Místy až šestimetrová vrstva bahna pohřbila desítky domů a zabrala plochu dvakrát větší, než je pražské Staré město.

„Jsme pořád v záchranné fázi. Situace je ale velmi neradostná,“ řekl ředitel místních hasičů. Záchranáři začínají pochybovat, že by z bahna nebo trosek ještě vytáhli někoho živého. Zároveň příbuzným pohřešovaných dodávají naději, možná se jen zapomněli nahlásit na úřadech. 

Sesuv, který se odehrál asi 90 kilometrů severně od Seattlu na ploše zhruba 2,6 kilometru čtverečního, vyvolaly zřejmě nedávné silné deště. V zasažené oblasti, na jejímž místě stála bývalá rybářská vesnice, poničil sesuv 35 domů. V neděli se muselo pátrání za soumraku přerušit, protože vrstva bahna silná zhruba pět metrů je velmi zrádná. Někteří záchranáři se v něm propadali až po prsa a museli být sami zachraňováni.

Mezi obyvateli mezitím roste solidarita. Třeba provizorní azyl od Červeného kříže zeje prázdnotou. Postiženým totiž nabídli pomoc sousedé. „Lidé si navzájem otevřeli dveře, pomoc nabízí každý, kdo má volný pokoj nebo karavan,“ uvedla manažerka Červeného kříže Su Himba.

Zasažené jsou i silnice a řeka. Kvůli vydatným dešťům je navíc půda silně podmáčená. Úřady proto varují, že hrozí další lokální sesuvy.