Fico a Kiska naposled tasí zbraně v televizním duelu

Bratislava – Sérii společných duelů dnes večer ve slovenské veřejnoprávní televizi RTVS završí poslední debatou oba prezidentští kandidáti – premiér Robert Fico a podnikatel Andrej Kiska. Ve čtvrtek ráno, tedy 48 hodin před otevřením volebních místností, začíná platit předvolební moratorium. Ani jeden z uchazečů z dosavadních volebních debat nevyšel jako jasný vítěz a není známo, nakolik vyhrocená kampaň veřejnost ovlivnila: žádná z předních agentur na Slovensku totiž v těchto dnech výsledky průzkumu veřejného mínění nepřinesla. První kolo sice vyhrál Fico, ovšem s mnohem menším náskokem, než se předpokládalo, a přišel tak o pozici jasného favorita.

Fico dnes jen několik hodin před koncem kampaně na brífinku v sídle své strany Směr-SD vyvrátil tezi, že do sobotního souboje o prezidentské křeslo proti němu stojí nezávislý, nestranický a občanský kandidát. Volby jsou podle premiéra typickým soubojem kandidáta vládní většiny a kandidáta opozice, který používá stejnou opoziční rétoriku jako pravicové strany, které jej podporují. Fico poprosil voliče, aby přišli v sobotu k volbám a vybrali si mezi dvěma alternativami. Sebe označil za alternativu klidu, spolupráce, sociálního smíru a atmosféry vzájemné pomoci. Kisku označil za alternativu konfliktu a politického amatéra, který je typickým opozičním představitelem a který bude říkat přesně totéž, co opoziční politické strany.

Ministerský předseda se na tiskové konferenci také distancoval od poslední letákové antikampaně proti Kiskovi. „Ujišťuji vás, že my jsme neutratili na antikampaň ani cent,“ prohlásil. Zhodnotil také kampaň a poděkoval osobnostem, které jej podpořily. Ačkoliv antikampaň proti svému soupeři popřel, zveřejnil na svém webu videonáhravku, podle níž firma, v níž byl Kiska jednatelem, v roce 1996 koupila dvě bytovky v Kysuckém Novém Městě a nechala z nich následně vystěhovat 48 bytů rodin.

Své vystoupení zakončil Fico konstatováním, že jeho politická kariéra je stejně stará jako historie samostatného Slovenska. Při vyjmenování momentů slovenských dějin připomněl, že byl jako politik už u přijetí slovenské ústavy. „Stárnu současně se Slovenskou republikou a současně ji poznávám,“ vzpomínal Fico s konstatováním, že navštívil dvě třetiny měst a obcí v zemi. Slíbil, že jako prezident bude tvrdě pracovat a neudělá Slovensku ostudu.

Své voliče na brífinku mobilizoval také Kiska: „Chci vrátit důvěru a autoritu prezidentskému úřadu. Budu (v případě zvolení prezidentem) připomínat politikům, aby plnili sliby, které dali občanům. Vyzývám všechny lidi na Slovensku, aby se zúčastnili voleb,“ prohlásil.

Stejně jako před prvním kolem prezidentských voleb, které se na Slovensku konalo 15. března, i tentokrát čelil Kiska letákové antikampani. Neznámý autor nechal otisknout řečnickou otázku, zda se slovenským prezidentem stane převlékač kabátů. V textu letáku se objevila některá vyjádření z Kiskovy knihy včetně výroku, že usiloval o vstup do komunistické strany (KSČ). Kiska se za socialismu členem KSČ na rozdíl od Fica ovšem nestal.

Dnešní debata jako poslední možnost mobilizace voličů

Dnešní televizní debata bude prakticky poslední možností obou kandidátů na oslovení voličů. V dřívějších diskusích nešetřili vzájemnými výpady. Fico, který už není považován za favorita, opakovaně vytkl milionáři Kiskovi, že prostřednictvím svých dřívějších podnikatelských aktivit v oblasti splátkového nebo katalogového prodeje zbohatl na chudých lidech a nazval ho lichvářem. Prohlásil rovněž, že Kiska má blízko k scientologické církvi, kterou označil za nebezpečnou sektu s mocenskými zájmy. Podnikatel Ficovy výtky odmítl a za jeho výroky o lichvářství podal na nejoblíbenějšího slovenského politika trestní oznámení.

Kiska tvrdil, že předseda jednobarevného kabinetu sociálních demokratů zvolil útočnou kampaň v obavě z volební prohry. Řekl také, že Ficova prezidentská kandidatura z pozice premiéra v polovině funkčního období jeho vlády je úprkem před odpovědností za plnění slibů, a vytkl mu některé aféry z dob jeho dosavadního vládnutí.

Andrej Kiska a Robert Fico
Zdroj: ČT24

Kiska zopakoval, že by ve funkci hlavy státu upozorňoval na neplnění slibů politiků. „Potřebujeme mít zdravou protiváhu. Vaše strana kontroluje všechno - kontroluje parlament, vládu a chce kontrolovat prezidentský palác,“ řekl Kiska v reakci na to, že Ficova strana Směr-sociální demokracie po přesvědčivém vítězství v parlamentních volbách v roce 2012 vytvořila jednobarevnou vládu a obsadila i post šéfa sněmovny, ve které má pohodlnou většinu.

Kisku v závěru kampaně podpořili dva neúspěšní prezidentští kandidáti z prvního kola: poslanec Radoslav Procházka a herec Milan Kňažko, kteří skončili na třetím a čtvrtém místě a kteří spolu s Kiskou tehdy získali většinu z odevzdaných hlasů.

Fico a Kiska se v úterním duelu vyhnuli výpadům

Úterní televizní debata Fica a Kisky v soukromé televizi Markíza se obešla bez ostrých slovních výpadů, ale i bez nových témat. Oba vesměs opakovali své dřívější názory na fungování prezidentského úřadu nebo výhrady vůči soupeři. Postavili se také proti případnému posílení pravomocí hlavy státu.

Podle Fica bude nicméně důležitost prezidenta v budoucnu narůstat a zmínil v této souvislosti například vývoj na Ukrajině po vojenské invazi Ruska na Krym. Kiska zase tvrdil, že po dřívějším rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který umožnil prezidentovi zablokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí, došlo k posílení pozice hlavy státu a k posunu ústavních tradic. Podle něj by politici měli tuto pravomoc přehodnotit.

Ačkoliv slovenský prezident je od roku 1999 volen přímo občany, jeho kompetence jsou spíše omezené a jeho postavení slabší, než má z ústavy například předseda vlády.