Fico nazval Kisku „experimentem“, ten premiéra obvinil z nálepkování

Bratislava - Nový prezident by měl v první řadě vrátit důvěru v politiky. V současné době jsou totiž Slováci jejich jednáním znechuceni. V posledním televizním duelu to prohlásil nezávislý kandidát a milionář Andrej Kiska. Premiér Robert Fico označil Kisku za „experiment“. Podle něj by měli nejvyšší posty zastávat zkušení politici. „Jde o souboj mezi opozicí a vládou,“ řekl šéf Strany Směr-Sociální demokracie. Podle něj rozhodnutí, která musí dělat premiér, rozdělují. Sám ale prý dokázal, že umí i spojovat. Poslední prezidentskou debatu odvysílala veřejnoprávní televize RTVS.

Kdo by měl být prezident: Podle Kisky „nový vítr“, podle Fica zkušený politik

Kiska v kampani zdůrazňuje, že nikdy nebyl politikem, a proto přináší na tuto scénu jistou změnu. „Na Slovensku je znát velké zklamání z politiků, skepse a znechucení, což se projevuje i v samotných volbách,“ podotkl Kiska k nízké volební účasti v prvním kole. Jednou z jeho priorit tak je vrátit důvěru v politiky. „Lidé by měli uvěřit, že politici jsou tu kvůli nim,“ dodal milionář.

Fico na druhou stranu klade důraz na tradiční politické strany. Nikdy se ale prý nebránil tomu, aby se v politice objevila nová generace. „Tito politici by se ale neměli automaticky ucházet o nejvyšší posty, nýbrž se posouvat dál postupně,“ myslí si Fico. Sám se domnívá, že k volebním urnám dorazí ve druhém kole víc lidí, protože jde o dva velice rozdílné kandidáty. O Kiskovi v tomto ohledu hovořil jako o „alternativě experimentu“.

Fico: Kiska mluví hlasem opozičních stran

Podle Fica jde o jasný boj mezi opozicí a vládou. Kiska na to odvětil, že „nemá rád nálepkování“. Jasně prý uvedl, že je nestranický kandidát a od žádné politické strany „nepřijme ani cent“.

Fico má své velké příznivce i odpůrce. V kampani přitom hlásí, že bude prezidentem spolupráce. Podle premiéra je současný stav daný tím, že jako šéf kabinetu musí dělat důležitější rozhodnutí, které jednoduše vyvolávají reakce. „Ukázal jsem, že umím i spojovat – třeba jsme se s opozicí dohodli na změně slovenské ústavy nebo při řešení dluhové brzdy,“ konstatoval Fico.

Směr ovládne všechny důležité politické posty, varoval Kiska

Kiska považuje prakticky za evropský unikát, že se premiér rozhodl kandidovat na prezidenta. „Neexistuje tu zdravá protiváha, která by pojmenovala skutečné problémy. Všechny důležité funkce by v případě Ficova vítězství měla jedna strana,“ upozornil podnikatel. Protikandidáta kritizoval také za to, že se za jeho vlády zvýšila nezaměstnanost.

Co kandidáti nabízejí

Robert Fico

„Nabízím lidem všechno, co jsem získal za ta léta v politice – obrovské množství zkušeností, neuvěřitelné zahraniční kontakty. Přijímal jsem konkrétní rozhodnutí pro lidi.“

Andrej Kiska

„Jsem člověk, který rozumí ekonomice, který vytvořil na Slovensku tisíce pracovních míst,“ řekl podnikatel. A volá po spravedlivém sociálním systému, v němž se dokáže stát postarat třeba o důchodce nebo nemocné.

Romská otázka

Romská komunita čítá na Slovensku asi 400 tisíc lidí. Velké množství jich žije v chudobě. Podle Kisky je romská problematika jedna z nejtěžších, které slovenská společnost čelí. „Pořádek a pravidla musí platit pro každého. Musíme se ale zamyslet i nad tím, jak se dá těmto lidem pomoci,“ konstatoval Kiska s tím, že Romy je třeba vzdělávat už od předškolního věku, aby měli základní hygienické návyky či slovní zásobu.

Podle Fica se romská otázka nedá řešit standardním způsobem, nýbrž je třeba celoevropské řešení. „Pokud se země, které mají problémy s Romy, nedají dohromady a nedáme dohromady řešení na celoevropské úrovni, tak se pravděpodobně dál nepohneme,“ okomentoval téma premiér. Oba kandidáti přitom ocenili práci slovenské policie.

Zahraniční politika

Kiska zdůraznil nutnost společného stanoviska premiéra s prezidentem, Fico zase prosazuje „ekonomickou diplomacii“. Oba kandidáti se shodli, že Slovensko by se mělo udržet v jádru evropské integrace, některé pravomoci by si ovšem mělo ponechat.

Podle Kisky by přineslo členství Ukrajiny v Evropské unii Slovákům řadu nových pracovních příležitostí, a to zejména na východě Slovenska, který patří k nejchudším oblastem. „Odmítám představu ukrajinských politiků, že je přijmeme do Evropské unie a zaplatíme za ni všechny dluhy. Ukrajina si musí udělat pořádek doma a pak může teprve být rovným partnerem,“ řekl k tomu Fico.

Vztah kandidátů k Evropské unii

Andrej Kiska

„Evropská unie nám pomohla při vytváření pracovních míst, při snižování nezaměstnanosti. Měli bychom se držet v jádru Unie. Co se týče kompetencí, jsem proti silnému eurostátu. Co se týče bank, měli bychom ale mít společnou kontrolu a legislativu.“

Robert Fico

„Slovensko musí stát při hlavních motorech integrace Francii a Německu, protože je tu dvojkolejnost vývoje v rámci EU. Jsou vlády, které mají euro – to je pro Slovensko velmi prospěšné, ale může dojít k tomu, že se budeme dělit na země finančně discipilované a ty nedisciplinované, proto musíme být v jádře.“

Maďarská menšina

Kiska: "Chci být prezidentem všech obyvatel Slovenska, vytvořit zdravou protiváhu vlády, aby tu byla autorita, kdyby se dělo cokoli zlého. Lidé na jihu země chtějí vychovávat své děti v rodném jazyce, udržovat tradice. Politici zbytečně kazí dobré vztahy vytahováním maďarské
otázky. Lidé prosí politiky, aby to nedělali."

Fico: „V roce 2012 v parlamentních volbách nebyla maďarská karta vytažena. Jako předseda vlády jsem udělal vše pro to, aby se vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem uklidnily. Dnes máme mimořádně konstruktivní vztahy, a to chtějí lidé na jihu země vidět. Postavení maďarské menšiny na Slovensku představuje vysoký evropský standard.“

Fico a rovněž Kiska se během debaty postavili za poválečné dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše. „Kdo chce měnit Benešovy dekrety, musel by změnit výsledky druhé světové války,“ prohlásil Fico. Omluva za poválečný odsun podle něj nepřipadá v úvahu.

Ivan Gašparovič
Zdroj: ČT24/ČTK/Koller Jan

Gašparovič: Prezident by měl dokázat semknout národ

Podle současného slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče by měl být jeho zástupce zkušený člověk, který bude celkově připraven na to, aby byl politickým lídrem a prezidentem pro celé Slovensko a vážným partnerem pro zahraničí. Řekl to v projevu odvysílaném RTVS.

„Mezinárodní dění přináší a bude i nadále přinášet závažné bezpečnostní problémy. Prezident jako hlavní velitel ozbrojených sil musí zajímat zásadní stanoviska k otázkám společné obrany v kruhu zemí sdružených v Severoatlantické alianci,“ řekl prezident. Nová hlava státu by podle Gašparoviče měla být schopná semknout národ a opírat se o tradiční hodnoty - rodinu, práci, víru. Prezident zároveň vyzval Slováky, aby nezůstali doma a šli v sobotu k volebním urnám.

Na Gašparovičův projev reagovali v duelu i finalisté. Podle Kisky by hlava státu měla dělat podobná prohlášení. „Povinností prezidenta je vědět, v jakém stavu se nachází naše společnost, znát problémy problémy lidí a upozorňovat na to, když se neřeší,“ míní Kiska. Podle Fica to závisí na situaci – někdy je třeba slyšet prezidentův rozhodný hlas, někdy zase ten uklidňující. O podobné vystoupení ve veřejnoprávní televizi by požádal třeba v případě takové krize jako na Ukrajině.

Dnešní debata byla pro kandidáty prakticky poslední možností na oslovení voličů. Volební moratorium, během něhož už kandidáti nesmějí vést kampaň, začne ve čtvrtek ráno.

O prezidentovi Slovenska se rozhodne v sobotu

První kolo voleb hlavy státu vyhrál Fico se ziskem 28 procent hlasů. Jeho protikandidát Kiska získal jen o 4 procenta hlasů méně. Politologové před rozhodujícím hlasováním o novém slovenském prezidentovi očekávali útočnou kampaň. Fico totiž potřebuje mobilizovat své příznivce, aby 29. března, kdy se uskuteční druhé kolo prezidentské volby, přišli volit. Pokud by Fico ve druhém kole uspěl, znamenalo by to pád jeho kabinetu. Novou vládu by sestavovali opět sociální demokraté, kteří mají ve sněmovně většinu.

Fedor Gál, sociolog a politolog:

„Nemyslím si, že prezidentské debaty rozhodnou o tom, kdo bude prezidentem, ale nějaký vliv to asi mít bude. Volební účast může zvýšit už jen Robert Fico tím, že přitvrdí a zmobilizuje svůj elektorát proti Kiskovi. Může ho ovšem zmobilizovat jen neférovými výroky. Už jich několik použil.“

Pavel Hynčica, politolog:

„Poslední debata neměla vítěze – každý kandidát přistupuje k volbě ze svého pohledu. Viděli jsme dva pohledy dosti rozdílné. Kiska se snažil představit jako alternativa k etablovaným politickým stranám. Na druhou stranu Fico akcentoval své politické zkušenosti. Těžko to poměřovat, volič si vybere. Je to do jisté míry zápas mezi levicí a středopolitickými stranami, jak říkal Fico.“