Ruskou anexi Krymu odsoudilo přes 40 států, bojí se o Tatary

Ženeva  - Přes 40 států v Radě OSN pro lidská práva odsoudilo ruskou anexi Krymu. Skupina převážně západních států zároveň vyjádřila obavy o budoucnost tatarské menšiny na poloostrově. Stejně tak je znepokojují zprávy o novinářích a aktivistech, kteří se v uplynulých týdnech na Krymu ztratili. Státy vyzvaly Moskvu, aby umožnila na Krym vstup pozorovatelské mise OBSE. Rusko mezitím soustředilo při hranicích s Ukrajinou na 30 tisíc příslušníků armády a speciálních sil, což je o plnou třetinu víc, než byl stav z minulého týdne.

Společné prohlášení naléhá na Moskvu, aby umožnila rozmístění mezinárodních pozorovatelů po celé Ukrajině, a to včetně Krymu. Rusko sice už souhlasilo s ostatními 56 členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), pokud jde o vyslání šestiměsíční pozorovatelské mise na Ukrajinu, ale tato mise podle něj nemá mandát na Krymu.

„Vyzýváme Rusko a všechny zúčastněné strany, aby všem (pozorovatelským) týmům zajistily úplný a nerušený přístup po celé Ukrajině, včetně Krymu…,“ uvádí se ve dvoustránkovém prohlášení 42 států, které v radě přečetla zástupkyně amerického ministerstva zahraničí Paula Schrieferová.

Dokument rovněž vyjadřuje hluboké znepokojení v souvislosti s věrohodnými informacemi o únosech novinářů a aktivistů, o blokování nezávislých médií a bránění v práci nezávislým mezinárodním pozorovatelům. Poukazuje zároveň na mimořádně citlivou situaci menšin na Krymu, zejména Tatarů, po ruském vojenském vpádu.

Ilustrační foto
Zdroj: Jakub Kamiński/ČTK/PAP

Tataři se o svá práva bát nemusejí, vzkazuje ruský velvyslanec

Ruský velvyslanec při OSN v Ženevě Alexej Borodavkin prohlášení důrazně odmítl. Podle něj obsahuje tvrzení, která „mají daleko k pravdě“, a přitom ignoruje lidskoprávní problémy, jimž čelí lidé na Ukrajině. Prohlásil, že krymským Tatarům budou v Rusku zajištěna všechna práva, včetně práva mluvit vlastním jazykem.

„Tuto krizi způsobily velice odporné síly, ultranacionalisté, neonacisté a rasisté,“ řekl ruský diplomat. Podle něj tyto byť nepočetné temné síly mají „rozhodující vliv na kurz domácí i zahraniční politiky Ukrajiny“. „Ultranacionalisté ohrožují ostatní menšiny, včetně Židů, Poláků, Čechů a Maďarů,“ dodal.

Sankce vůči Rusku tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Západ znepokojuje množství ruských vojácích na hranicích s Ukrajinou

Podle západních odborníků se na ukrajinské hranice přesouvají příslušníci ruských motostřeleckých a obrněných jednotek a útvary letecké podpory. Doplňují je speciální síly složené z bojovníků v uniformách bez označení, tedy stejní ozbrojenci, kteří před anexí operovali na okupovaném Krymu. Důvod soustředění vojsk v hraničních oblastech je neznámý.

Špionážní údaje o záměrech šéfa Kremlu Vladimira Putina nejsou k dispozici nebo jsou jen útržkovité, píše Reuters. „Nikdo ale nevylučuje, že se připravuje další ruská vojenská agrese,“ řekl informovaný americký činitel.