Reakce na raketové testy KLDR. USA žádá schůzi Rady bezpečnosti

New York – Spojené státy požádaly o naléhavé svolání Rady bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské raketové testy. Oznámily to v New Yorku západní diplomatické zdroje. Patnáctičlenný orgán se sejde ve čtvrtek večer SEČ. Washington se na schůzi pokusí prosadit rezoluci odsuzující KLDR, ve hře je i možné rozšíření mezinárodních sankcí.

Pchjongjang v noci na dnešek SEČ odpálil dvě rakety středního doletu do oblasti Japonského moře do vzdálenosti asi 650 kilometrů. KLDR tím porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Pchjongjang naposledy vystřelil rakety tohoto typu v roce 2009. Rakety Rodong mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi a s doletem až 1 300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku.

USA na čtvrteční schůzi navrhnou rezoluci, která raketový test KLDR odsoudí. Zatím není jasné, jak se k takovému dokumentu postaví Čína, která má v radě právo veta. Peking je v KLDR považován za klíčového spojence a sponzora, Čína se ale už několikrát ke kritice severokorejských testů připojila.

Diplomaté nevylučují, že sankční výbor Rady bezpečnosti rozšíří seznam severokorejských podniků a organizací vystavených sankcím. Takový krok ale podle agentury Reuters vyžaduje širší konzultace a na čtvrteční schůzi schválen nepochybně ještě nebude.