Mamčur a spol. míří na pevninu. Rusko propustilo všechny ukrajinské vojáky

Simferopol (Ukrajina)/Kyjev – Ukrajinští vojáci a důstojníci, kteří byli na Krymu zajati ruskou armádou, jsou volní. Zprávu ukrajinských médií potvrdilo velení ruských jednotek. Z vazby byli propuštěni čtyři poslední ukrajinští důstojníci, část propuštěných ukrajinských vojáků už během noci dorazila do Kyjeva. Valné shromáždění OSN dnes schválilo rezoluci, která označuje ruskou anexi ukrajinského Krymu za nelegální akci a Moskvou podporované referendum o připojení poloostrova k Rusku za neplatné.

Ruská agentura ITAR-TASS dnes zveřejnila zprávu vojenských vyšetřovatelů, podle níž byli čtyři důstojníci ukrajinské armády podezřelí z „napomáhání terorismu“. Podle ukrajinské agentury Unian šlo o velitele simferopolského vojenského letiště Belbek plukovníka Jurije Mamčura, zástupce velitele ukrajinské černomořské flotily generálmajora Ihora Vorončenka a dva důstojníky z feodosijské brigády vojenského námořnictva, majora Rostislava Lomtěva a podplukovníka Dmytra Deljatnyckého. Ruské podezření z terorismu se ale během výslechů nepotvrdilo a čtveřice byla propuštěna na svobodu, oznámila agentura ITAR-TASS.

„Strávil jsem tři a půl dne na samotce. Dávali nám jíst, jednali s námi slušně a kladli nám provokativní otázky, na které jsme provokativně odpovídali,“ řekl po příletu na pevninu Mamčur. Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov ve středu v parlamentu prohlásil, že vojáci, kteří se nezpronevěřili vojenské přísaze a projevili statečnost, budou vyznamenáni.

Otázka ukrajinské výzbroje na Krymu zůstává podle kyjevských médií otevřená. Velení ukrajinské a ruské armády o případném převozu výzbroje na pevninu jedná, rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Rusko se na Krymu zmocnilo všech vojenských objektů, komanda ruské námořní pěchoty obsadila i všechny ukrajinské bojové lodi. Podle agentury ITAR-TASS si ruské velení zvlášť cení cvičného vojenského letiště v krymské obci Novofjodorovka, armádního areálu pro výcvik delfínů v Kozáckém zálivu u Sevastopolu a bývalého skladiště jaderných zbraní v obci Krasnokamjanka u Jalty.

Ukrajinští výsadkáři ale za pomoci obrněného transportéru obsadili v Heničesku na jihu země navigační stanici Mars-75, patřící ruské Černomořské flotile. Oznámil to list Ukrajinska pravda. Heničesk leží asi 20 kilometrů od Krymu, anektovaného Ruskem. „Na území stanice se nacházejí ukrajinští výsadkáři v plné zbroji. Dovnitř nikoho nevpouštějí. Po obvodu stanice několik vojáků zaujalo bojová postavení,“ vylíčil list. Nicméně podle místních obyvatel, zaměstnaných na stanici, ruští vojáci místo opustili už asi před dvěma měsíci. Ukrajinské úřady i soudy prý už řadu let marně usilovaly, aby ruská Černomořská flotila vrátila Ukrajině dříve pronajaté majáky a stanice.

Ruská armáda u hranic s Ukrajinou stále posiluje

Kromě toho Rusko dále navyšuje počty vojáků a speciálních sil u svých západních hranic s Ukrajinou. Za poslední týden jich přibyla třetina a v současnosni jich tak je na 30 000. Udané číslo ale může být podle expertů nepřesné, některé odhady uvádějí přítomnost až 35 000 mužů, jiné zas o 10 000 osob méně. Všechny informace ale svědčí o tom, že Moskva do hraničních oblastí nové a nové vojáky přesouvá.

Podle západních odborníků se na hranice přesouvají příslušníci ruských motostřeleckých a obrněných jednotek a útvary letecké podpory. Doplňují je speciální síly složené z bojovníků v uniformách bez označení, tedy stejní ozbrojenci, kteří před anexí operovali na okupovaném Krymu.

Ruské vojenské cvičení
Zdroj: Smityuk Yuri/ČTK/ITAR-TASS

Důvod soustředění vojsk v hraničních oblastech je neznámý. Špionážní údaje o záměrech šéfa Kremlu Vladimira Putina nejsou k dispozici nebo jsou jen útržkovité, píše agentura Reuters. „Nikdo ale nevylučuje, že se připravuje další ruská vojenská agrese,“ řekl informovaný americký činitel.

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja odhaduje, že Rusko žádný útok nechystá. „Věříme, že ruská strana, jak mě ujistil ministr Lavrov, nemá v úmyslu podniknout invazi do východních a jižních regionů Ukrajiny. Ale jsme odhodláni si své východní hranice bránit, armáda i lidé jsou organizováni a připraveni,“ uvedl.

VS OSN schválilo rezoluci odsuzující ruskou anexi Krymu

Valné shromáždění OSN dnes schválilo rezoluci, která označuje ruskou anexi ukrajinského Krymu za nelegální a Moskvou podporované referendum o připojení poloostrova k Rusku za neplatné. Rezoluci, která je nezávazným dokumentem, podpořilo 100 zemí, 11 bylo proti a 58 se hlasování zdrželo. Zbylí ze 193 členů Spojených národů se hlasování nezúčastnili. Podle západních diplomatů byl počet hlasujících „pro“ větší, než se původně očekávalo, a to vzhledem k „agresivnímu lobbování Moskvy“ proti rezoluci.

Rusko považuje výsledek hlasování za své „morální vítězství“, neboť se pro ni vyslovilo „pouze“ 100 zemí. „Skutečnost, že téměř polovina členů OSN odmítla podpořit rezoluci, je velmi povzbuzující,“ prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Dodal, že výsledek je „morálním vítězstvím ruské diplomacie“. 

Ke schválení rezoluce naléhavě vyzval členské státy OSN ještě před hlasováním ministr Deščycja. „Jsme svědky nejhrubšího porušení mezinárodního práva. Svrchovanost a územní celistvost mé země byla porušena. Tato agrese byla přesně připravená a naplánovaná, ačkoli k ní nebyl nejmenší důvod. Jsem přesvědčen, že dnešní důrazný hlas pomůže zabránit novým agresivním akcím.“