Egypt soudí dalších 700 islamistů, vyřkne opět ortel smrti?

Káhira - V Egyptě se čeká verdikt nad další skupinou islamistů. Před soudem stojí téměř 700 lidí, včetně bývalého vůdce Muslimského bratrstva. Obviněni jsou ze zabití a sabotáže při loňských protestech, které začaly po sesazení prezidenta Muhammada Mursího. Před pár dny padlo v Egyptě 529 trestů smrti. OSN to označila za porušení mezinárodního práva.

700 islamistů před soudem v Egyptě kvůli krvavým protestům (zdroj: ČT24)

V nejnovějším procesu je 683 obžalovaných, pouze 60 z nich ale dorazí do soudní síně. Proces se týká i někdejšího vůdce islamistického Muslimského bratrstva Muhammada Badího.

Pondělní rozsudek vyvolal vlnu kritiky mezi příznivci bratrstva i právníky. Podle mnohých je verdikt protiústavní. „Můj manžel pracoval na poli, kde se násilí odehrálo. Neměl se zabíjením nic společného. Nemůžeme s ním mluvit my, a dokonce ani advokát. Jak můžeme takhle dokázat jeho nevinu?“ ptá se manželka jednoho z obžalovaných mužů. „Soudce vyslechl pouze svědky z policejních složek. Nechtěl, aby se obžalovaný účastnil slyšení. Práva našich klientů byla extrémně porušována a my se toho nebudeme účastnit,“ konstatoval advokát Mohamed el-Etr.

Rozsudky na 530 lidmi padly za 48 hodin - jen po dvou stáních. „Je to skvělý a odrazující verdikt a přeji si, aby se proces zrychlil. Tito teroristé by měli být okamžitě oběšeni,“ myslí si obyvatel Káhiry Abdel Khalek.

Protesty proti soudu s islamisty
Zdroj: ČTK/AP/Ahmed Abd El Latef

Přestože jsou rozsudky smrti v Egyptě časté, vykoná se jich minimum. Ostrou kritiku za verdikt země sklidila mezi organizacemi chránícími lidská práva. „Nevybavuji si nic podobného v takovém měřítku. Soud, pokud se to dá nazvat soudem, byl v tomto případě hrubě nespravedlivý,“ míní ředitelka globální problematiky z Amnesty International Audrey Gaughranová.

Gamal Eid, výkonný ředitel Arabské sítě pro lidská práva

„Je to nejpodivnější trest v egyptské historii i na světě. Žádný režim, jakkoliv byl despotický, takový trest nevynesl. Je to katastrofa. Zesměšňuje to Egypt v zahraničí. Tento verdikt není namířený proti Muslimskému bratrstvu ani proti armádě, ale v první řadě proti lidem, kteří stojí mezi nimi a volají po demokracii.“

Přívrženci Muslimského bratrstva čelí obvinění z podněcování násilí a smrti osmi odpůrců bratrstva při loňských protestech. Ty se z Káhiry se rozšířily po celé zemi, než je armáda krvavě potlačila.