Vzdávám se kandidatury, napsal hacker na Ficův web

Bratislava – Slovensko se už v noci na neděli dozví, kdo se stane příštím prezidentem. A napětí se stupňuje. Hackerská akce nemile překvapila jednoho z kandidátů, premiéra Roberta Fica. Na jeho internetových stránkách se totiž ráno objevilo oznámení, že se Fico vzdává kandidatury. Podle jeho mluvčí jde o dílo neidentifikovaného počítačového škůdce. „Strana Směr-SD vydala prohlášení, že se jí nelíbí, že i v době moratoria pokračuje kampaň některých lidí proti Ficovi, kteří se ho snaží na poslední chvíli očernit,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

„Na webovou stránku prezidentského kandidáta www.fico2014.sk se dostal neznámý hacker. Informace o tom, že se Robert Fico vzdává kandidatury, není pravdivá,“ uvedla mluvčí Ficovy strany Směr-SD Monika Počátková. Ficovi spolupracovníci po nějaké době znemožnili ke stránce přístup a po 11. hodině opět zprovoznili její původní podobu.

"Tato událost je jen pokračováním dlouhodobé a hrubé antikampaně vedené různými kvazi nezávislými blogery, organizovanými aktivisty na sociálních sítích či dokonce deníkem SME, jehož jediným cílem je vyvolat v lidech pocit nenávisti, který má zabránit racionálnímu vyhodnocení a srovnání připravenosti protikandidátů na kompetentní a profesionální výkon nejvyšší ústavní funkce v zemi. Tato soustředěná činnost škodí demokratické volební soutěži a škodí Slovensku jako takovému, proto tuto formu volební soutěže rezolutně odmítáme. Věříme, že takové neférové ​​postupy budou mít opačný efekt a ještě více zmobilizují sympatizanty Roberta Fica, píše se v reakci na premiérových stránkách.

Počítačově zručný odpůrce slovenského premiéra umístil na stránku vlastní text. Některé voliče mohl zmást, jelikož byl napsán jako Ficovo prohlášení.

„S pokorou se vzdávám kandidatury na prezidenta Slovenské republiky. Myslím, že právě v tomto okamžiku mého života přišel čas na sebereflexi a na splnění mého slibu, že od roku 2014 už v politice nebudu,“ uvádělo smyšlené Ficovo prohlášení.

„Nikdy jsem nedělal antikampaň a právě dnešní hackerský útok na moji webovou stránku ukazuje, kdo se tomu ve skutečnosti věnuje. Samozřejmě se i dál ucházím o důvěru lidí v zítřejších volbách,“ okomentoval incident sám Fico na Facebooku.

Chce ze sebe Fico udělat oběť?

Na sítích se přitom spekuluje, že si Fico mohl nechat hackerský útok objednat, aby vypadal jako oběť a přilákal Slováky za plentu. Už v roce 2010 během parlamentních voleb se udál rozporuplný incident, když Fico tvrdil, že jeho manželka ve volební místnosti dostala obálku, v níž chyběl hlasovací lístek Směru. Tehdy o tom psal mimo jiné server Pravda.sk. Podle slov členky Ústřední volební komise za SDKÚ Marie Kolíkové komise zkontrolovala všechny obálky na stole a v žádné nechyběl ani jeden lístek. „Pokud se stala tato okolnost právě u manželky pana Fica, tak k tomu si musí udělat závěr každý sám,“ řekla Kolíková.

Hospodárske noviny tehdy zveřejnily z incidentu video, na němž Fico během úpravy lístků své manželce něco říká. Původně špatně srozumitelnou větu přečetli jako „dej si to do tašky“, Fico ale manželce zřejmě radil, aby si prošla sadu volebních lístků ještě jednou. Noviny proto na svém webu změnily název na „Fico se za plentou smál“.

Očekává se vyšší účast než v 1. kole

Premiér se v sobotu ve druhém kole voleb utká s podnikatelem Andrejem Kiskou. Od včerejška platí moratorium na kampaň a nesmějí se zveřejňovat průzkumy veřejného mínění.

„Sociologové si myslí, že se zopakuje scénář z minulé volby v roce 2009, kdy byla účast v prvním kole podobně nízká jako letos, ve druhém kole ale přišlo lidí víc,“ konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský s tím, že města a obce zaznamenaly před druhým kolem velký zájem o voličské průkazy. „Vydávají jich o třetinu až polovinu víc než před prvním kolem,“ poznamenal Miřejovský. Podle odhadů by svůj hlas mělo odevzdat přes 50 procent oprávněných voličů.

Jméno nástupce dosluhujícího prezidenta Ivana Gašparoviče, jehož druhý pětiletý mandát skončí v polovině června, bude známo v noci na neděli. V prvním kole hlasování před dvěma týdny dostal Fico 28 procent hlasů a Kiska 24 procent. Výraznější podporu neúspěšných kandidátů z prvního kola ovšem získal Kiska.

Šance Fica a Kisky jsou vyrovnané (zdroj: ČT24)