Čínou otřásá největší korupční skandál za posledních 60 let

Peking - Čína řeší další korupční skandál. Tamní úřady zabavily někdejšímu šéfovi bezpečnosti Čou Jung-kchangovi majetek ve výši 290 miliard korun. Jde o největší úplatkářskou aféru v zemi za posledních šest desetiletí.

Jednasedmdesátiletého Čou Jung-kchanga vyšetřují úřady už od minulého roku. Měl porušit poslušnost vůči komunistické straně. Teď mu navíc zabavily majetek v přepočtu za 290 miliard korun. Kromě peněz na bankovních účtech má jít například o stovky bytů a vil, starožitnosti, novodobé umění a auta. 

Do vazby nebo aspoň k výslechu už musely za poslední měsíce tři stovky Čouových příbuzných, bývalých spolupracovníků nebo bodyguardů. Čína žije dalším korupčním skandálem – a s těmi, kterých se týká, nejedná v rukavičkách. „Nezáleží na tom, kdo to bude, jak vysokou funkci bude zastávat, před zákonem jsou si všichni rovni,“ prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang.

Čínské úřady vyšetřují bývalého šéfa bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Podobný případ, soud s Po Si-lajem, společností pořád rezonuje. Další člen komunistického politbyra dostal minulý rok doživotí. Podle rozsudku bral úplatky a zneužíval moc. Byl to právě Čou Jung-kchang, kdo se postavil na jeho stranu. Mezi politiky si tak udělal mocné nepřátele. „Protikorupční kampaň prezidenta Si Ťin-pchinga se od těch dřívějších nijak neliší. Jen si teď dal za úkol potlačit vliv Čou Jung-kchanga,“ říká Pchu Č'-čchiang, významný pekingský právník zaměřující se na problematiku lidských práv.

Za prohřešky proti pravidlům strany Peking potrestal jen za minulý rok více než 180 tisíc lidí. Sami její členové se teď začínají bát, kdo z nich bude další na řadě.