V Riu před fotbalem zpacifikovali už 39. favelu

Rio de Janeiro – Brazilská policie s pomocí armády obsadila další z chudinských čtvrtí v Riu de Janeiru. Zadržela třináct lidí a zajistila velké množství drog a zbraní. Zásah ve favele Maré je součástí rozsáhlé operace proti organizovanému zločinu a souvisí také s blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale. Brazilci nazývají rozsáhlou policejní operaci pacifikace. Bezpečnostní síly postupně obsazují některé favely a umísťují v nich stále policejní základny.

Brazilští vojáci ve favele Maré (zdroj: ČT24)

Armádní obrněné vozy vysadily ve strategických bodech muže ze zásahových jednotek, kteří pak operaci dokončili během 15 minut bez jediného výstřelu. Dohromady policie zadržela přímo při zátahu i v uplynulém týdnu při přípravách na něj přes 100 lidí. Několik dní teď na místě zůstanou vojáci, které pak vystřídá tak zvaná pacifikační jednotka.

Maré je už 39. problémovou čtvrtí ve městě, kde se policisté natrvalo usadí. Komplex Maré se skládá z více než desítky favel a chudinské chatrče sousedí s hlavními silničními tahy na dvě letiště. Oblast je domovem asi 130 000 lidí a desítky let ji ovládají zejména drogové gangy. Dnešní akce byla rovněž reakcí na nedávné útoky na policisty v jiných slumech, které měly na svědomí tyto zločinecké skupiny.

Úřady v Riu de Janeiro vyhlásily kampaň proti drogovému byznysu v nejchudších čtvrtích v roce 2008. Nebezpečná místa Ria chtějí dostat pod kontrolu před světovým šampionátem ve fotbale, který se v zemi koná již letos od poloviny června a letními olympijskými hrami v roce 2016.