Severní i Jižní Korea vyzkoušely na moři palebnou sílu dělostřelectva

Pchongjang - Severní a Jižní Korea odpálily několik stovek dělostřeleckých granátů nedaleko námořní hranice, o níž se obě země léta přou. Pchjongjang už předem upozornil, že chystá vojenské cvičení s ostrou střelbou, a vydal varování, aby lodě do oblasti u západního pobřeží země nevplouvaly. Oblast, pro niž varování platí, je nedaleko námořní hranice vymezené po korejské válce v letech 1950 až 1953, KLDR ji ale odmítá uznat. Střety mezi vojenským námořnictvem obou zemí si v této oblasti v minulých letech vyžádaly mnoho obětí.

„Dělostřelecké granáty vypálené Severní Koreou dopadly na naši stranu (námořní hranice) a my jsme reagovali odvetnou palbou,“ řekl mluvčí velení jihokorejské armády. Obyvatelé jednoho jihokorejského ostrova dostali rozkaz jít do krytů.

Varování Pchjongjangu přišlo v době zvýšeného napětí v oblasti. Rada bezpečnosti OSN odsoudila KLDR za odpálení raket středního doletu z minulého týdne. O víkendu Severní Korea obvinila Jižní Koreu z „gangsterského chování“, protože „unesla“ jednu ze severokorejských rybářských lodí. Jižní Korea loď, kterou zadržela poté, co ji proud zanesl přes společnou námořní hranici, propustila v pátek i s tříčlennou posádkou. Loď měla podle jihokorejských zdrojů porouchaný motor.

Koreanista Chlada: Jde o standardní cvičení, nic vážného (zdroj: ČT24)