Držení marihuany ve Washingtonu už bude jako špatné parkování

Washington - Starosta americké metropole Vincent Gray na území Washingtonu dekriminalizoval držení jedné unce (28 gramů) marihuany. Dosud ve Washingtonu hrozilo za zmíněné množství až šest měsíců za mřížemi a pokuta 1 000 dolarů (20 000 korun), nyní to bude kvalifikováno jako přestupek s pokutou 25 dolarů (500 korun), což je méně než běžná pokuta za špatné parkování.

Zastánci změny o novém opatření hovoří jako o otázce spravedlnosti. Studie Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU) totiž uvádí, že černochům ve Washingtonu hrozí osmkrát větší pravděpodobnost zadržení kvůli marihuaně než příslušníkům jiných ras.

Dekriminalizace držení malého množství marihuany v metropoli je součástí celoamerického trendu snižování postihů kvůli této měkké droze. Státy Colorado a Washington již zlegalizovaly její užití pro rekreační účely. Vláda prezidenta Baracka Obamy následně rozhodla o tom, že uživatele ve státech Colorado a Washington stíhat nebude, ačkoli na federální úrovni je marihuana nelegální.