Mexičané dopadli šéfa kasy mexického drogového kartelu

Mexiko - Mexické bezpečnostní síly v pondělí zabily jednoho z vůdců mocného drogového kartelu Templářští rytíři Enriqua Plancarta. Podle úřadů se o zlikvidování zločince zasloužili příslušníci námořní pěchoty. Jde už o třetího dopadeného šéfa této zločinecké organizace, která způsobila značné bezpečnostní problémy v západomexickém státě Michoacán.

Templářští rytíři se v Michoacánu objevili poprvé v roce 2011 a kontrolují v této části země hlavně obchod s kokainem a marihuanou, v poslední době se však specializují spíš na nelegální těžbu. Jeden z vůdců gangu Enrique Plancarte Solis zemřel po zásahu mexické námořní pěchoty během převozu do nemocnice.

„Jakmile zpozoroval, že po něm jdou vládní jednotky, snažil se ukrýt. Pak po nich začal pálit z pistole. Proto ho mariňáci zneškodnili. Přestřelku přežil a vojáci mu poskytli první pomoc,“ popsal zásah příslušníků šéf národní bezpečnostní komise Monta Alejandro Rubido.

Enrique Plancarte v drogovém kartelu figuroval jako správce kasy. „Sejmuli jsme otisky prstů a porovnali fotografie, abychom zkontrolovali jeho rysy. Potvrdilo se, že tím mrtvým je Enrique Plancarte Solis, údajný člen a finanční šéf kriminalní skupiny,“ potvrdil Rubido. Bezpečnostní síly už letos zadržely jiného z bossů Templářských rytířů Dionisia Loyu Plancarta, zvaného El Tío (Strýček) a taky Manuela Plancarta Gaspara.

Monte Alejandro Rubido
Zdroj: ČTK/AP/Eduardo Verdugo

V protidrogové válce zemřelo 85 tisíc lidí

Vlna násilí, která provází rozsáhlé vojenské tažení proti drogovým kartelům, jež před sedmi lety zahájil bývalý prezident Felipe Calderón, si doposud vyžádala více než 80 tisíc mrtvých. V poslední době se ale podařilo zadržet nebo zlikvidovat několik vůdců těchto zločineckých organizací.

Zatčení Joaquína Guzmána
Zdroj: ČTK/AP/Eduardo Verdugo

V únoru byl za pomoci Američanů zadržen mocný drogový boss Joaquín „Prcek“ Guzmán. Šéf nechvalně proslulého kartelu ze Sinaloy patřil mezi nejhledanější obchodníky s drogami na světě. Za jeho dopadení nabízely USA odměnu pět milionů dolarů (100 milionů Kč) a Mexičané 30 milionů pesos (téměř 46 milionů Kč).

Místním přesto práce federální policie a armády přijde nedostatečná. Dali proto dohromady občanskou domobranu, která proti gangům bojuje. Někteří obyvatelé se ale na příslušníky těchto samozvaných milicí nedívají s důvěrou, obávají se, že se z nich rovněž stanou zločinecké gangy.

Drogový boss z kartelu Templářští rytíři byl zabit (zdroj: ČT24)