Devítiměsíční princ George vyrazil na oficiální cestu k protinožcům

Wellington – Britský královský pár William a Kate se vydal na svou první oficiální zahraniční cestu do Austrálie a na Nový Zéland. K protinožcům se svými rodiči odjíždí i nejmladší člen královské rodiny, devítiměsíční princ George. Cesta je pro královského syna první oficiální návštěvou zahraničí a pro Kate první návštěvou zemí britského Společenství. „Není obvyklé brát potomka na oficiální zahraniční cestu. Je to pokus prezentovat monarchii víc otevřenou. Převládají hlasy, že to je nejlepší cesta, jak Británii zachránit,“ komentoval historik Martin Kovář.

„Není obvyklé brát potomka na oficiální zahraniční cestu, natož takového prcka. Je to unikátní. Je to prvotřídně mediálně prodatelné, může to jen dál posílit pozitivní image tohoto páru,“ uvedl historik Martin Kovář z Ústavu světových dějin FF UK. Vše nasvědčuje tomu, že život v paláci je harmonický, pokud jde o mladý manželský pár, což v rodině Alžbety II. nebývá zrovna zvykem. „William a Kate se snaží prezentovat jako moderní manželský pár, vzpomeňme si na to, jak komentovali těhotenství, porod, první snímky Kate po porodu, tatínkovské povinnosti následníka trůnu,“ připomněl Kovář.

Leccos nasvědčuje tomu, že malý George bude mít jiné dětství než princ William a Harry. „Kate se velmi poučila z osudu maminky svého manžela, uvědomuje si tíhu protokolárních záležitostí a svázanosti dvorského života a je na to připravená, což Williamova matka (princezna Diana) nebyla,“ uvedl historik.

George je miláčkem médií 

Média od počátku nasadila vůči Georgeovým rodičům pozitivní tón, což se přenáší i na něj. „George je už teď miláčkem médií, a pokud se jeho rodiče nedopustí nějaké fatální chyby, tak ho čeká mediálně příjemné dětství. Tím spíš, že rodiče jsou zjevně odhodlaní nevystavovat ho médiím tak, jak tomu bylo v některých předchozích případech. A novináři to překvapivě do značné míry akceptují, alespoň zatím,“ řekl Kovář, podle kterého by malý princ měl prožít normálnější dětství, než jaké žili jeho předchůdci.

V jedné rovině zůstane všechno stejné – exkluzivní dětství za zdmi paláce se speciálními vychovateli a učiteli, prvotřídní vzdělání, zřejmě vojenská služba. „Kate si ale asi bude chtít prosadit, aby měla s Wiliamem velký podíl na výchově,“ připomněl Kovář, podle kterého bude George víc žít s obyčejnými Brity.

Historik: Británie se vydává na cestu ke skandinávským monarchiím 

„Nepochybně se to zcivilnění projeví i jinde. Kate je neurozená, samo o sobě je překvapivé, že ke sňatku vůbec došlo. Je to pokus prezentovat monarchii víc otevřenou Britům. Jako by se britská monarchie pomalu vydávala na cestu ke skandinávským monarchiím, kde je sepětí s obyčejnými Skandinávci prostě těsnější, než tomu je v Británii. Převládají hlasy, že to je nejlepší cesta, jak Británii zachránit. Jak jí dát lidský rozměr. Ta odtrženost, jakou žije ještě například princ Charles, podle mě nemá budoucnost,“ uzavřel historik Kovář. 

Krom nadšeného davu uvítal v pořadí druhého britského následníka trůnu s manželkou a synem také silný vítr, déšť a špatná viditelnost. Návštěva ostře sledovaného páru vyvolala na Novém Zélandu značný zájem i vlnu kritiky. Na sociálních sítích při této příležitosti běží celá řada diskusí sahajících od otázky, zda byla do vozu převážejícího královskou rodinu správně umístěna sedačka pro malého George, až po dilema, zda by měl Nový Zéland zachovat monarchii. Austrálie i Nový Zéland jsou nezávislé konstituční monarchie. V jejich čele formálně stojí britský panovník, v současné době královna Alžběta II.