Tisk k parlamentním volbám: Maďarsko je Orbán a Orbán je Maďarsko

Budapešť- „Maďarsko je ještě pořád Viktor Orbán a Viktor Orbán je stále Maďarsko. Zaujal pozici otce národa a Maďaři mu opět vyslovili důvěru.“ Těmito slovy komentuje italský list Corriere della Sera jasné vítězství vládnoucího Maďarského občanského svazu (Fidesz) premiéra Orbána v nedělních parlamentních volbách. Čeká se jen na to, zda strana v koalici s křesťanskými demokraty skutečně uhájila i dvoutřetinovou ústavní většinu.

Úspěchu Fideszu, ačkoli nepřekonal minulé volby, může podle italského listu využít i krajně pravicová strana Jobbik, která bude Orbána zprava ovlivňovat. Deník připomíná, že v minulosti již Jobbik premiérovi pro kontroverzní opatření poskytl alibi. Agentura DPA konstatuje, že Orbán těžil ze změny volebního zákona, který ještě více zvýhodňuje nejsilnější stranu. Podle šéfa socialistů Attily Mesterházyho se volby konaly podle „neférových pravidel“, protože nový volební zákon byl Fideszu ušit na míru. Podobné výhrady měla i pozorovatelská mise OBSE.

„V následujících čtyřech letech půjde o to, zda proti politice a mocenské praxi vládní strany Fidesz vznikne silná a demokratická opozice. Taková opozice, která předloží voličům důvěryhodné a atraktivní představy o budoucnosti a která získá důvěru podstatně více lidí než nyní,“ píše liberální maďarský deník Népszabadság. Vítězná pravice, ale i poražená levice si podle něj musí položit stejnou otázku: Jak dál? Odpověď Fideszu je prý jasná, postupovat tak jako doposud. Naproti tomu levice ví s jistotou, že tak jako dosud nemůže pokračovat, dodal list.

Agentura Reuters uvažuje o tom, jak bude Orbánova vláda v nadcházejícím funkčním období pokračovat. „V uplynulých čtyřech letech Orbánova politika zahrnovala znárodňování soukromých penzijních fondů, tvrdé “krizové daně„ na velké podniky a podpůrné plány pro ty, kteří splácejí hypotéky,“ uvedl Reuters s tím, že cena za zmíněnou podporu šla na vrub bank, které mají většinou zahraniční majitele. Agentura připomněla, že Orbán v případě svého vítězství oznámil, že bude pokračovat v dosavadní praxi. „Obchodní sféra očekává, že (Orbán) bude tlačit na převod velké části bankovního sektoru do maďarských rukou a že uvalí na bedra zahraničních firem další zátěž,“ dodal Reuters.

Orbán: Lidé řekli Fideszu 'ano'

Po sečtení zhruba 99 procent odevzdaných hlasů je potvrzeno vítězství vládnoucího Fideszu. Jedinou neznámou zůstává, zda strana v koalici s křesťanskými demokraty skutečně uhájila i ústavní, tedy dvoutřetinovou většinu. Konečný výsledek závisí na sečtení hlasů, které lidé odevzdali mimo své trvalé bydliště. Klíčovým je pro Fidesz jeden z budapešťských volebních okrsků, kde má nad opoziční kandidátkou podle dostupných informací prozatím náskok 22 hlasů. Je třeba sečíst ještě asi 2 000 hlasů. Zatím není jasné, kdy by se tak mohlo stát. Pokud by zde nakonec Fidesz neuspěl, nebude mít v parlamentu dvoutřetinovou většinu, s níž by bez dalších partnerů mohl provádět ústavní změny.

Viktor Orbán
Zdroj: ČT24

Na dnešní odpolední tiskové konferenci Orbán prohlásil, že Fidesz dostal jasné pověření, aby pokračoval v práci, kterou začal. Lidé podle premiéra řekli „ano“ novému systému veřejné správy, novému ekonomickému přístupu a vládě lidové strany; zároveň odmítli zášť a odchod z Evropské unie. Premiér dodal, že výsledek v jednom či dvou volebních okrscích, kde sčítání ještě nebylo uzavřeno, nemá „žádný skutečný význam“. Maďarská vláda se poprvé od voleb sejde ve středu, kdy bude jednat o výsledku hlasování.

Dosud se má za to, že ústavní většinu Orbán těsně získal, ale v případě ztráty jednoho křesla by o ni mohl přijít. Konzervativci mají 44,36 procenta hlasů, na druhém místě skončila levice (Maďarská socialistická strana) s 25,89 procenta, třetí byl pravicově radikální Jobbik s 20,46 procenta a do parlamentu těsně pronikla ještě ekologická formace Je možná jiná politika, která získala pět poslanců.