Ruská FSB potvrdila likvidaci kavkazského teroristy Umarova

Moskva - Ruská tajná služba FSB dnes potvrdila likvidaci vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarova. O smrti muže, jehož Rusko, USA i EU řadily na seznam teroristů, média spekulovala poslední měsíce. Umarov se snažil severní Kavkaz odtrhnout od Ruska a vytvořit zde islámský stát.

„V důsledku provedené bojové operace byla neutralizována činnost pohlavára teroristické organizace Umarova“, konstatoval ředitel FSB Alexandr Bortnikov na zasedání Národního protiteroristického výboru.

Zmíněná bojová operace se měla odehrát v prvním čtvrtletí roku, další podrobnosti však neuvedl. Ohlásil také dopadení skupiny podezřelých z účasti na atentátech ve Volgogradu a Pjatigorsku, které si vyžádaly na konci loňského roku více než tři desítky obětí.

Umarovovu smrt oznámil 18. března web ruských islamistů Kavkazcenter s tím, že novým šéfem „kavkazského emirátu“ se po Umarovovi stal Ali Abu-Muchammad. Ve videoposelství prohlásil, že Umarov byl „zabit na Alláhově cestě a své přísaze se nezpronevěřil“.

Doku Umarov
Zdroj: ČT24

Zpráva o smrti vyhlášeného teroristy se v médiích objevila mnohokrát. Naposledy v polovině letošního ledna oznámil šéf jihoruského Čečenska Ramzan Kadyrov, že Umarov „na 99 procent“ zahynul při jedné z protiteroristických operací. Ruské tajné služby nicméně tehdy teroristovu smrt nepotvrdily.

Umarov se k odbojným islamistům připojil v roce 1994. Na seznam teroristů ho zařadila jak Moskva, tak i Washington a Brusel. Jemu osobně či jeho podřízeným ruské úřady připisují odpovědnost za desítky teroristických akcí, sebevražedných útoků a ozbrojených přepadů policejních stanic a vojenských kasáren.

Severokavkazští islamisté před únorovou olympiádou v Soči hrozili krvavými útoky v místě sportovních soutěží i ve velkých ruských městech. Olympijské hry ale proběhly bez násilných incidentů.

Vladimir Putin hovoří o boji s terorismem
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Je-li zpráva o Umarovově smrti pravdivá, znamená další výrazný úspěch prezidenta Vladimira Putina, který pacifikaci Kavkazu dlouhodobě označuje za prioritu své politiky. Rebelové se v posledních letech nejvíce projevovali v Dagestánu a Ingušsku.

Bortnikov dnes oznámil, že od začátku roku ruské síly odvrátily 19 teroristických útoků a zlikvidovaly 13 velitelů a 65 členů povstaleckých skupin. „Více než 240 banditů a jejich přisluhovačů bylo zatčeno,“ ohlásil. Podařilo se také zabavit 79 improvizovaných náloží, 250 kilogramů trhavin a více než 50 zbraní. Ocenil také spolupráci s tajnými službami 32 států při ochraně olympiády v Soči.