Osmnáctý den procesu: Při líčení osudné noci se Pistorius zhroutil

Pretoria – V slzách a na hranici srozumitelnosti dnes jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius odpovídal v soudní síni na otázky státního zástupce Gerrieho Nela. Jako svědka jej předvolal jeho právník a beznohý sportovec v slzách líčil loňský večer 13. února před onou osudnou nocí, kdy zastřelil ve svém domě přítelkyni Reevu Steenkampovou. Kdysi tak sebevědomý sportovní profesionál se v soudní síni zhroutil a ve své výpovědi nebyl schopen pokračovat.

Pistorius zastřelil Steenkampovou loni 14. února ve svém domě v Pretorii, když po ní vypálil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Od začátku procesu tvrdí, že šlo o nešťasnou náhodu a že si ji v noci spletl se zlodějem. Obžaloba naopak tvrdí, že se s ní pohádal a marně se za ní dobýval kriketovou pálkou na toaletu, kde se před ním zamkla. Poté ji prý chladnokrevně zastřelil. Bude-li uznán vinným, hrozí mu až doživotí.

Jak to bylo před osudnou valentýnskou nocí podle Pistoriuse?

Kolem sedmé hodiny večer chtěla Reeva připravit večeři, vzpomínal dnes u soudu Pistorius - podle soudních pravidel znovu vypovídal mimo záběr kamer. On sám přišel domů v šest, vyšel do prvního patra, osprchoval se a na iPadu si prohlížel auta. Pak sešel dolů, navečeřel se a kolem osmé hodiny večer šel nahoru do ložnice. Bylo dusno a klimatizace nefungovala, proto otevřel okno na balkon a zatáhl závěsy. Tou dobou si zřejmě také dal pod postel zbraň.

Reeva Steenkampová
Zdroj: ČT24

Pak přišla do ložnice Reeva – oba za sebou prý měli náročný den. Pistorius pomocí kriketové pálky zajistil dveře. To prý dělal vždy, protože byly zkroucené horkem a nešly pořádně zavřít. Sundal si protézy a oba si lehli. Reeva ještě krátce předtím cvičila jógu. Pak koukali na televizi a on si ještě chvíli telefonoval se svým bratrancem o autech. Někdy později usnuli. Po chvilce se Oscar vzbudil. „Ty nemůžeš spát, miláčku?“ zeptala se ho prý Reeva. Bylo horko a tma a dveře na balkon byly stále otevřené. Pak zaslechl Pistorius v koupelně šramot. „Myslel jsem, že to je zloděj. Musel jsem se ozbrojit, abych ochránil Reevu. To byl ten okamžik, který všechno změnil,“ říká Pistorius. Vytáhl pistoli, zašeptal Reevě, aby si lehla na zem a zavolala policii, a bez protéz vyrazil ke koupelně. Pak zaslechl bouchnutí dveří. Byl si jist, že je uvnitř zloděj.

Na pokyn svého právníka Barryho Rouxe, který jej jako svědka předvolal, si pak v soudní síni Pistorius sundal protézy, aby před maketou dveří na toaletu demonstroval, jak malý a zranitelný je bez protéz. Po této demonstraci se na smrt bledý atlet pozvracel do připraveného kbelíku - jako už několikrát předtím.

Poté, co čtyřikrát vystřelil, zakřičel prý na Reevu, aby zavolala policii, ona ale neodpovídala. Vrátil se do ložnice, nasadil si protézy a začal ve tmě šmátrat po posteli. Reeva tam ale nebyla. Zavolal z balkonu o pomoc a vrátil se ke koupelně. Chtěl protézami vykopnout dveře, nakonec je ale vyrazil pomocí kriketové pálky. Za nimi našel svou mrtvou přítelkyni. „Sedl jsem si nad ní a plakal jsem… nevím jak dlouho… nevím jak dlouho jsem tam seděl… nedýchala.“ Po této výpovědi se Pistorius zhroutil a soudkyně Thokozile Masipová předčasně 18. den procesu ukončila. Na plánovaný křížový výslech nakonec nedošlo.

Pistorius četl u soudu Reevin e-mail

„Byl jsem do ní zamilovaný, byl jsem do ní blázen. Ale myslím, že mi na ní záleželo víc než jí na mně,“ řekl s tím, že se pak u něj začala projevovat nejistota a žárlivost. „Přísahám, že budu mluvit pravdu, a k tomu mi dopomáhej bůh,“ prohlásil před svou svědeckou výpovědí, v níž pak líčil i vzájemné hádky a napětí, které mezi nimi panovalo. V této souvislosti předčítal e-mailovou komunikaci mezi ním a Reevou, která následovala poté, co modelka byla sama na jedné party. Z textu je evidentní, že měla z jeho chování chvílemi strach.

E-mail Steenkampové Pistoriusovi:

„Každých pět vteřin slyším, jak jsi byl někde s nějakou jinou holkou. Evidentně ses vídal se spoustou dívek a potom se urazíš, když připomenu jednu vtipnou historku s mým bývalým přítelem. Dělám všechno pro to, abys byl šťastný a abychom se nehádali. A ty jen děláš scény před lidmi. Už dva dny mi ubližuješ; jsem tak smutná, že jsem musela odejít z Darrenovy party předčasně. Nemůžu ten den vymazat. Někdy se tebe a tvých výbuchů a reakcí vážně bojím. Děláš mě šťastnou 90 procent času a myslím, že jsme skvělý pár. Ale nejsem si jistá, jestli nejsem jenom nějaká další čubka, se kterou se zahazuješ. Já jsem ta, která je s tebou, i když se tě občas bojím, a jsem do tebe zamilovaná, chtěla jsem ti to říct tenhle víkend. Taky jsem ta, kterou stavíš na druhou kolej, když máš špatnou náladu. Mám pocit, že si myslíš, že už mě máš, tak proč se vůbec snažit? Útočíš na mě a poučuješ mě ohledně mého přízvuku a hlasu. Dotknu se tvého krku, abych ti ukázala, že mi na tobě záleží, a ty mi řekneš, abych přestala žvýkat. Nedělej tohle… a nedělej tohle a dělej tamto. Nechceš poslouchat, co říkám, chceš mě zkrátka odstřihnout.“

Obžalovaný atlet se před soudem hájil druhým dnem. Sám sebe popsal jako psychickou trosku, kterou pronásledují noční děsy. Před výpovědí k Reevině smrti mimo jiné emotivně popisoval, jak koupil své partnerce náhrdelník a jak si ho měli na svatého Valentýna jít vyzvednout. S Reevou prý mluvili o společné budoucnosti a dokonce chtěli koupit byt v Johannesburgu. Romantický vztah dokumentují i jejich SMS zprávy, kdy Reeva označuje Oscara za výjimečného a on odpovídá, že je do ní blázen.

Bude-li Pistorius uznán vinným, hrozí mu až doživotí. V Jihoafrické republice nejsou poroty, ale rozhoduje jediný soudce spolu se dvěma přísedícími. Jihoafrické právo je kombinací toho nizozemského a britského. Oficiálně ale systém uznává například i sňatky uzavřené podle zvykového práva afrických kmenů.