Kvůli Sarkozyho aférám začaly „padat hlavy“

Paříž – Aféry související s financováním kampaně bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho mají zatím nejvýš postavenou oběť. Pařížský soud uznal bývalého šéfa tajné služby vinným z nezákonného sbírání informací o novináři, který aféru zveřejnil. Bernard Squarcini musí zaplatit pokutu skoro čtvrt milionu korun. Hrozilo mu až pět let vězení.

Na Sarkozyho aféry doplatil exšéf tajné služby (zdroj: ČT24)

Nicolas Sarkozy slavil v roce 2007 vítězství triumfálně na náměstí Concorde. O tři roky později deník Le Monde přinesl informaci, že vítězství platil mimo jiné z peněz, které podvodně vylákal od nejbohatší Francouzky Liliane Bettencourtové trpící stařeckou demencí. Šéf tajné služby si krátce na to vyžádal výpis z telefonního účtu autora článku, aby identifikoval jeho zdroj. Sám tvrdí, že na příkaz shora.

Kvůli aféře už stál před soudem i samotný Sarkozy. Soud ho ale pustil pro nedostatek důkazů. Na nedostatek pozornosti si ovšem bývalá hlava státu rozhodně stěžovat nemůže. Nedávno se ukázalo, že úřady kvůli vyšetřování odposlouchávají i jeho telefon. Sarkozy pak v novinách přirovnal současnou vládu k východoněmecké tajné policii Stasi.

Jenže i negativní reklama je reklama. Přes řadu afér by podle průzkumů většina Francouzů viděla v čele země radši jeho než současného prezidenta Francoise Hollanda. A čím dál častěji se mluví o tom, že se za tři roky opravdu vrátí – pokud ho do té doby aféry nezdiskreditují úplně.