Vallsova vláda dostala důvěru, má hlavně snížit daně

Paříž – Francouzský parlament vyjádřil důvěru nové vládě v čele s premiérem Manuelem Vallsem. Podpořilo ji 306 z 577 poslanců Národního shromáždění. Valls před hlasováním přednesl základní body programu své vlády. Patří mezi ně snížení daní firmám výměnou za zřizování nových pracovních míst. Kabinet podle něj provede reformy v rámci takzvaného paktu zodpovědnosti.

Nová vláda je výsledkem obměny kabinetu po těžké porážce socialistů v nedávných místních volbách. V nich socialisté přišli o kontrolu nad 155 velkými městy. Valls sestavil vládu před necelým týdnem poté, co podal demisi dosavadní premiér Jean-Marc Ayrault. Valls měl v Ayraultově vládě funkci ministra vnitra.

Valls řekl, že jeho kabinet zahájí „novou fázi“ v pětiletém funkčním období socialistického prezidenta Francoise Hollanda, jehož mandát vyprší v roce 2017. „Budeme dál podporovat ekonomiku po celé pětileté období (parlamentu) s úsporami 50 miliard eur (1,4 bilionu korun) v průběhu tří let,“ prohlásil Valls, když žádal o vyslovení důvěry. „Nechci ale zničit růst, jinak se deficit nesníží,“ dodal.

Manuel Valls, nový francouzský premiér

„Naše úsilí o snížení schodku, strukturální reformy, konkurenceschopnost podniků, mzdové náklady, nesmí být smeteno silným eurem. Evropská centrální banka má měnovou politiku, která je méně expanzivní než u jejího amerického, britského a japonského protějšku. A je to v eurozóně, kde je hospodářské oživení nejméně silné. Chci tento problém řešit, což je i prioritou voleb do Evropského parlamentu.“

Nová vláda chce pokračovat ve snižování nákladů práce o 30 miliard eur (823 miliardy korun) až do roku 2016. „Pokud jde o minimální mzdu, daň ze mzdy placená společnostmi (…) bude zcela odstraněna do 1. ledna 2015,“ slíbil Valls. „Pracovníci s nízkými příjmy se dočkají snížení mzdových nákladů od 1. ledna,“ dodal.

Zátěž padesátimiliardových rozpočtových úspor si podle nového premiéra státní instituce rozdělí rovnoměrně. Samotný stát musí ušetřit 19 miliard, zdravotní pojišťovny deset miliard a deset miliard obce.

Petr Zavadil o vyslovení důvěry vládě (zdroj: ČT24)