Jobbik chce krajně pravicovou alianci. A referendum o setrvání v EU

Budapešť – Pravicově radikální Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) chce vytvořit krajně pravicovou „alianci sahající od Jadranu po Balt“. Jobbik získal v parlamentních volbách více než pětinu hlasů a jeho vliv roste. Podle šéfa hnutí Gábora Vony se premiér Viktor Orbán doma staví do role bojovníka za svobodu, v Bruselu ale poslušně říká „ano“. Sami Maďaři by měli v referendu rozhodnout, zda chtějí, aby země zůstala členskou zemí Evropské unie.

Podle Vony neudělal Orbán nic pro „ochranu maďarské půdy, pro opětovné otevření zkrachovalých továren ani pro snížení rozdílu mezi platy v Maďarsku a jinde v Evropě“. Pouze prý testoval Brusel v mocenských otázkách, jako byly změny v ústavě, důchodový věk soudců nebo mediální zákon. Maďarsko je členem Unie už deset let. Nyní podle šéfa Jobbiku nastal čas, aby voliči dostali možnost vyjádřit se k tomu, zda by se neměl rozšířit manévrovací prostor Maďarska v Unii. A zda by Maďarsko vůbec mělo v Unii setrvat.

Volby vyhrál Orbán, Jobbik ale podporuje víc než pětina voličů

Nedělní parlamentní volby opět vyhrál s výrazným náskokem Orbánův Maďarský občanský svaz (Fidesz). Získal téměř 45 procent hlasů a v novém parlamentu o 199 místech obsadí 133 poslaneckých křesel, což Orbánovi bude stačit k udržení ústavní většiny. Ve velkém odstupu za vítěznou premiérovou stranou skončili druzí maďarští socialisté.

Zeman považuje Orbána za „skutečného lídra“

Český prezident Miloš Zeman pogratuloval Orbánovi k vítězství jeho strany. „Jsem přesvědčen, že jedním z hlavních problémů dnešní doby je nedostatek skutečných lídrů. V politice máme osoby, chybí nám však osobnosti. Jsem proto rád za každou výjimku, která se tomuto trendu vymyká,“ napsal Zeman v blahopřejném telegramu, o jehož odeslání dnes informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Silnou podporu Fideszu považuje prezident za důkaz, že Orbán přesně takovou výjimku představuje.

Velkého volebního úspěchu se ale dočkal i Jobbik. Po nečekaně dobrém výsledku před čtyřmi lety se tomuto nacionalistickému hnutí předpovídal úpadek. Voliči mu ale nakonec odevzdali přes 20 procent hlasů. Vona prohlásil, že výsledky víkendových voleb udělaly z Jobbiku „nejsilnější národní stranu v Evropě“. Je přesvědčen o tom, že hnutí získá v EP dosud nejvíc křesel.

Nacionalistický Jobbik je často obviňován z antisemitismu a protiromské agitace. Před květnovými volbami do Evropského parlamentu (EP) Vona uvedl, že hnutí chce v EP nastolit skutečné problémy a vybojovat „skutečnou ekonomickou válku za nezávislost“.

Předseda Jobbiku Gábor Vona
Zdroj: ČTK/AP/Tamas Kovacs

Radikalismus je po hospodářské krizi na vzestupu

Vliv radikálních formací v postkomunistických zemích v důsledku ekonomické nejistoty vyvolané nedávnou hospodářskou krizí v posledních letech roste. Nejúspěšnější Jobbik se podle agentury Reuters snaží pomáhat dalším stranám k získání pevných parlamentních pozic.

Vedení Jobbiku už apelovalo na vytvoření krajně pravicové „aliance sahající od Jadranu po Balt“. Vazby na maďarské nacionalisty přiznaly podle agentury radikální strany z Polska, Slovenska, Bulharska či Chorvatska. „Existují společné hodnoty, a když vyrostl a posílil Jobbik, proč by se podobná věc nemohla stát jinde?“ uvedl jeden z lídrů Jobbiku Márton Gyöngyösi. Jobbik se těší respektu u podobně orientovaných formací nejen díky svému dosud bezkonkurenčnímu úspěchu, ale i díky schopnosti získat finanční zdroje, s nimiž dokázala oslovit pětinu maďarských voličů.

Před rostoucím vlivem Jobbiku varoval i Světový židovský kongres

Posilování Jobbiku dělá starosti ochráncům práv národnostních a sexuálních menšin. Narůstajícího mezinárodního vlivu hnutí se obává například Světový židovský kongres, který chtěl loni upozornit na maďarský antisemitismus tím, že výjimečně zasedal v Budapešti. Přeshraniční působení Jobbiku sledují rovněž ochránci práv menšin v Polsku. „Je to nebezpečné. Jestliže podobné skupiny v jiných zemích okopírují tento model… tak se situace může zhoršit,“ prohlásil Rafal Pankowski z polského antirasistického sdružení Nikdy více.