Hlas Ameriky už Moskvané neuslyší

Moskva - Rusko zablokovalo poslední frekvenci, na níž v Moskvě a jejím okolí vysílala americká rozhlasová stanice Hlas Ameriky. Ta rozhodnutí označila za útok proti svobodnému šíření informací. Důvody ruského kroku uvedeny nebyly, podle agentury ITAR-TASS ale prý není politické povahy.

Rozhodnutí o zastaveném vysílání oznámila dnes ruská státní mediální společnost Rossija segodňa, která vysílací frekvence spravuje. Jejím šéfem je ultrakonzervativní obhájce kremelské politiky Dmitrij Kiseljov, který se po ruské okupaci Krymu ocitl na sankčním seznamu Evropské unie. V odpovědi na žádost Hlasu Ameriky o vysvětlení jen stručně uvedl, že Rusko dál „nehodlá spolupracovat“.

Podle jednoho z vůdců ruské opozice Borise Němcova je krok úřadů „projevem obecného trendu totální cenzury a centralizované propagandy“. Další ruský opozičník Alexandr Podrabinek považuje blokádu vysílání za útok proti občanské společnosti.

Rozhlasová stanice Hlas Ameriky, kterou financuje americká vláda, začala vysílat na území bývalého Sovětského svazu v roce 1947. Navzdory intenzivnímu rušení měla v tehdejším SSSR nemálo posluchačů. Rušičky nechal vypnout až v září 1986 sovětský komunistický reformátor Michail Gorbačov.

„Moskva si zvolila špatnou cestu a omezila svobodu slova. Ruská média mají všechny možnosti vysílat do Spojených států. Přístup k americkým informacím by měli mít i ruští občané,“ uvedl Jeffrey Shell, šéf dohlížecího sboru guvernérů Hlasu Ameriky. Vedení stanice oznámilo, že moskevští posluchači budou mít možnost poslouchat vysílání v ruštině a angličtině na internetu a přes signál šířený satelitem.