Čech nalezený v Norsku nepoznal rodiče ani své pravé jméno

Oslo - Norská policie dnes muži se ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v Oslu, sdělila jeho pravděpodobné pravé jméno a ukázala mu fotografie jeho předpokládaných rodičů žijících v České republice. Nevyvolalo to u něj ale žádné vzpomínky na minulost. „Jsem tím trochu zklamaný. Doufám však, že se to změní, až se s nimi setkám,“ prohlásil muž, který rozumí pěti jazykům včetně češtiny a říká si John Smith. Údajně jde o 36letého Michala P. z Kolínska, který pracoval v Praze jako počítačový specialista a soudní znalec. Tuto informaci a další detaily z jeho soukromí ale jeho právnička odmítá potrvdit.

„John Smith“ byl objeven v Oslu na ulici Grenseveien 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o něm více. Vyšetřovatel Öyvind Torgersen ve středu pozdě večer norským médiím sdělil, že se české policii podařilo identifikovat záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní. Policie rovněž oznámila, že chce v ověřování totožnosti muže dále pokračovat, mimo jiné pomocí testů vzorků DNA odebraných nalezenci a jeho předpokládaným rodičům. Muž na tyto zprávy reagoval zprvu rezervovaně a uvedl, že jim úplně nevěří.

„John Smith“ v rozhovoru pro televizi NRK:

„Najednou se ocitnete v cizí zemi, o které vůbec nic nevíte. Všechno je divné. K tomu navíc ani nevíte, kdo jste.“

„Nepřál bych to svému nejhoršímu nepříteli. Vím, že to zní jako klišé, ale je to horší než ta nejhorší noční můra. Ničí vás to zevnitř.“

Po dnešním dopoledním setkání s policií se zdál být již více přesvědčený. „Jsem mile překvapen, že policisté přišli s tak jistým tipem po pouhých dvou dnech. Obával jsem se, že reakce veřejnosti nebudou seriózní,“ podotkl muž podle deníku Verdens Gang. „Policisté mi řekli, že jsou si téměř stoprocentně jistí tím, že to jsou moji rodiče. Jediné, co zbývá, je provést testy DNA,“ dodal muž, který se po zjištění výsledků pokusí rodiče kontaktovat, jak řekl podle deníku Dagbladet.

Výsledky testů by mohly být hotové do pátku. V případě potvrzení totožnosti bude muž hledat odpovědi na všechny otázky týkající se jeho předchozího života. „Pokusím se zjistit všechno, co bude možné, prostřednictvím výpisů z bankovního účtu, záznamu o telefonních hovorech a podobně,“ konstatoval nalezenec, který mluví anglicky s východoevropským přízvukem a z dalších jazyků nejlépe podle svých slov rozumí česky. „Nyní probíhá velmi intenzivní spolupráce s norskou stranou, předali jsme jim veškeré poznatky a informace, které se nám podařilo získat. Nyní je na nich jak s nimi dále naloží,“ řekla České televizi mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková.

Poslední měsíce popsal Smith jako peklo. Norská veřejnoprávní televize NRK uvedla, že zásadně změnil svůj vzhled a nyní se jen málo podobá člověku na fotografii zveřejněné v médiích. Mimo jiné prý zhubl a změnil účes. Svou stávající podobu publikovat nechce, protože se bojí útočníků, kteří ho napadli. Muž již dříve řekl, že byl okraden, zdrogován, zřejmě delší dobu svázán a také se patrně stal terčem sexuálního útoku. „Ti, co to provedli, jsou pořád na svobodě. Do úterý nevěděli, že jsem přežil, ale teď to vědí. Vědí, že jsem v Oslu. Nechci vystavovat svůj život nebezpečí, aby mohli dokončit, co začali,“ dodal v rozhovoru pro NRK.