Silný cyklon Ita už pustoší Austrálii, evakuovány stovky lidí

Canberra - Na severovýchod Austrálie dorazil silný cyklon Ita s vichrem dosahujícím 230 kilometrů za hodinu. Stovky turistů a obyvatel části pobřežních oblastí se musely evakuovat. Hlášeny jsou první škody. Podle meteorologů s sebou Ita přinese i záplavy. Cyklon vznikl v Korálovém moři z tropické bouře. Minulý týden se přehnal přes Šalamounovy ostrovy, kde zemřelo nejmíň 23 lidí.

Ita dosahuje na australské škále čtvrtého z pěti možných stupňů. Jde o nejsilnější cyklon v regionu za poslední tři roky. Úřady státu Queensland proto vyzvaly k evakuaci obyvatele pobřežních oblastí. Očekávají se až dvoumetrové vlny. Obyvatelé, kteří odmítnou evakuaci do provizorních přístřešků či do vyšších poloh, by se měli podle policie alespoň schovat v koupelnách svých domů.

Vlivy cyklonu jsou zasažena i turistická letoviska jako Cairns a Port Douglas s vyhledávanými plážemi. Letiště ve městě Cairns zrušilo pro dnešek všechny lety. „Jedná se o extrémní událost, která si může vyžádat lidské životy,“ prohlásil queenslandský ministr pro řešení mimořádných událostí Jack Dempsey.

Češka žijící v Austrálii: Lidé jsou dobře informovaní (zdroj: ČT24)

Někteří odcházejí, jiní doufají

Cyklon může způsobit přerušení dodávek elektřiny až na jeden měsíc. Lidé navíc musejí počítat s tím, že budovy postavené před rokem 1985 nemusejí řádění cyklonu přečkat. „My jsme se rozhodli neevakuovat, protože máme cihlový dům, myslíme si, že je bezpečný. Naši známí ale odešli do evakuačního centra, jelikož mají dvoupodlažní dům ze dřeva,“ konstatovala Veronika Michaelsová, Češka žijící v Cairns.

Velké ztráty předpokládají podle agentury Reuters australští pěstitelé cukrové třtiny, kteří prý mohou přijít až o sedm milionů tun této plodiny. V roce 2011 silný cyklon Yasi napáchal v Queenslandu mnohamilionové škody na banánových a cukrových plantážích.

Cyklon Ita dorazil k australskému pobřeží přes Velký bariérový útes. Ten za posledních 27 let přišel o polovinu korálů, přičemž téměř z poloviny jsou za tyto škody odpovědné právě bouře, uvedla australská vláda.