Rupnik: Evropa je vegetarián v zemi masožroutů

Praha - Řešení ukrajinské krize dnes nastínil prezident Miloš Zeman. Je pro razantní preventivní akce, které zabrání Rusku v jeho chutích na spolknutí Ukrajiny. Jeho výrok vidí pozitivně bývalý velvyslanec ČR Petr Kolář i politolog Jaques Rupnik, kteří vystoupili v pořadu Události, komentáře ČT. Oba se shodují, že vojensky se konflikt vyřešit nedá, nicméně demonstrace síly a připravenosti zasáhnout je klíčová - Evropa podle Rupnika nemůže zůstat vegetariánem v zemi masožroutů.

Rupnik: V Evropě máme mír, ale i nebezpečného souseda (zdroj: ČT24)

NATO by mělo razantně a preventivně zastrašit Rusko. S takovým požadavkem přišel dnes prezident Miloš Zeman. To všechno podle něj proto, aby se Rusové nepokoušeli vstoupit na Ukrajinu.

„Jsem pro účinné a velmi razantní, v mnoha případech i preventivní akce. Proto věřím, že Evropská unie i NATO najdou v této těžké chvíli odvahu k tomu, čemu se někdy říká deterence (zastrašování). Právě proto, aby se dějiny neopakovaly a bylo zabráněno řetězové reakci,“ prohlásil dnes prezident Miloš Zeman.

Petr Kolář, bývalý velvyslanec ČR v Rusku a USA

ČT: Jak se díváte na inciativu Miloše Zemana?

  • „Sympaticky. Je to legitimní a srozumitelný požadavek. Prezident mluvil o historické zkušenosti – český národ ví, že ustupování nikam nevede.“

ČT: Berou v Moskvě slova českého prezidenta vážně?

  • „Vnímají to jako hlas, který není možné ignorovat. Je to však jen jeden z hlasů prezidentů NATO.“

ČT: Je možné, aby vůbec Aliance udělala preventivní krok?

  • "Jde o ukázání jednoty. Jsme schopni nejen vyhrožovat, ale v případě potřeby i konat. Měli bychom demonstrovat naši připravenost – vojenské cvičení, zvýšená bojová pohotovost, připravenost na vojenskou akci.

Odpoutání Zemana od názoru vlády: To, že se tentokrát Zeman ve svých postojích od vlády odpoutal, připustil dnes i předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Krize na Ukrajině nemá vojenské řešení, má pouze politické řešení. Tady existuje pouze diplomatické, politické řešení a o své budoucnosti by si měli Ukrajinci rozhodovat sami,“ podotkl premiér.

BBC přednedávnem napsala, že podobné výroky Miloše Zemana jsou ukázkou nervozity ve střední Evropě. „Já si myslím, že by bylo dobré minimálně vyjádření koordinovat na úrovni vlády s ministerstvem zahraničí, s panem premiérem. Jeví se to poněkud jakoby opravdu nahodilý výrok. Považuji ho i věcně za velmi problematický. To z toho důvodu, že NATO je samozřejmě primárně obranná aliance, která má ze svých smluv za úkol chránit teritoriální integritu a bezpečnost nezávislosti členů a v podstatě není oprávněna k tomu, rozmisťovat svoje jednotky mimo své území,“ podotkl politický geograf Martin Riegl s tím, že Ukrajina není členem NATO.

Politolog Jacques Rupnik

ČT: Jak se vám líbí nápad prezidenta republiky?

  • „Jde o preventivní krok. Předem dáte najevo, že tohle považujete za červenou linii, kterou by Rusko nemělo překročit.“

ČT: Jak hodnotíte pozici nové české vlády a má to vliv na vazbu s EU?

  • „Je tady jistá úleva, že došlo k vytvoření koalice. Konflikty s prezidentem jsou minimální. Důležité je, že je zde nová vláda, která má k evropské integraci pozitivní vztah – to registrovali úplně všichni. Zblízka se na to nikdo moc nedívá, takže drobnější problémy nevidí.“

ČT: Stojíme na prahu velkého dějinného zlomu (vzhledem k řešení ukrajinské krize)?

  • „Pozitivní je, že Evropa reagovala hned. Ukrajinské volání po Evropě bylo vyslyšeno. Problém je, že pouze hlásáme hodnoty. Jsme poslední vegetariáni ve světě masožroutů. USA čeká na to, že Evropa se bude schopná jednou postarat o svoji obranu.“

„Zjišťujeme, že máme evropský mír, ale máme neklidné a velice nebezpečné sousedství. Musíme vymyslet novou sousedskou politiku,“ řekl na závěr Událostí, komentářu Rupnik.