Požár v chilském Valparaísu zabíjel a zničil stovky domů

Valparaíso - Rozsáhlý požár, který o víkendu zasáhl chilské přístavní město Valparaíso, si vyžádal nejméně 16 obětí na životech a stovky raněných. Prezidentka Michelle Bacheletová kvůli šířícím se plamenům vyhlásila v oblasti vzdálené 120 kilometrů od metropole Santiaga stav katastrofy. Plameny zničily na 500 domů, úřady nechaly evakuovat přes 10 000 lidí. Hasičům se požár dosud nepodařilo zcela uhasit, předpověď počasí navíc není příznivá.

Podle starosty Jorgeho Castra se oheň rozšířil nejméně do 12 oblastí čtvrtmilionového města. Jeho šíření pomáhal především silný mořský vítr. „Okolo pěti stovek domů bylo zničeno,“ řekl Castro v chilské televizi TVN. Podle něj počet zničených domů patrně vzroste, až se budou moci za denního světla záchranáři vypravit do dosud nepřístupných míst. Podle úřadů se prvními smrtelnými oběťmi živlu stali dva senioři, zástupce policie uvedl, že i další oběti jsou vesměs starší lidé. Mezi zhruba pěti tisícovkami evakuovaných jsou také ženy z místní věznice, kterou oheň ohrožuje.

Oheň byl v sobotu večer místního času vzdálen jen několik set metrů od centra. Historickou čtvrť města s architekturou z konce 19. století ale plameny ušetřily, stejně jako sídlo chilského Národního kongresu. Boj hasičů s plameny ale ještě pokračuje. „Stále nejsou zcela uhašeny,“ uvedl zástupce regionální vlády Ricardo Bravo, podle kterého ještě hoří na několika místech ve výše položených částech města. Ve Valparaísu zasahuje na 1 200 hasičů s letadly a helikoptérami. Protože meteorologové očekávají silný vítr a teplé počasí, mohla by se situace ještě zhoršit.

„Hledáme něco, co by připomínalo náš dům, ale nic tady není,“ uvedl devětapadesátiletý Josef Miguel Rivera, jehož dům plameny zničily a na pozemku našel pouze hromadu popela.

Požár v chilském Valparaísu
Zdroj: Felipe Trueba/ČTK

Příčinu požáru dosud úřady neznají. Ve Valparaísu dochází k menším lesním požárům každoročně, tento je však svým rozsahem podle místních zcela výjimečný. „Je to nejhorší katastrofa, kterou jsem ve Valparaísu viděl,“ řekl deníku La Tercera vedoucí jednoho z místních úřadů Ricardo Bravo.

Požár rovněž narušil elektrické vedení a poškodil vodovod, takže část Valparaísa byla během noci bez elektřiny a pitné vody. Díky vyhlášení stavu katastrofy se kromě hasičských jednotek mohou na likvidaci požáru a evakuacích obyvatel podílet i armádní jednotky. Do zasaženého města má dorazit také prezidentka Bacheletová, aby dohlédla na postup záchranných prací a likvidace škod po požáru.