Africká unie zasáhne v zapomenuté krizi v nejmladší zemi světa

Džuba – Vyslání mírových jednotek do Jižního Súdánu schválila Bezpečnostní rada Africké unie. Po zásahu už delší dobu volá OSN. Kvůli občanské válce totiž hrozí statisícům lidí hladomor a situaci je tak podle OSN třeba řešit rychle, aby zemědělci stihli včas zasít.

Síly věrné vládě prezidenta Salvy Kiira a vzbouřenci v čele se sesazeným viceprezidentem Riekem Macharem spolu začaly bojovat v polovině prosince. V lednu sice obě strany uzavřely příměří, střety ale pokračují. „Skutečný problém je v povaze toho konfliktu, je vnitřní a politický. Musí ho řešit lidé i vedení země, nikdo třetí tady nic nezmůžeme,“ uvedl předseda Bezpečnostní rady Africké unie Paul Lolo Bulus.

Mírové jednotky by měly alespoň hlídat klid v zemi a umožnit lidem návrat k normálnímu životu. Kvůli bojům totiž uteklo z domovů na milion lidí a místa v uprchlických táborech na takovou vlnu nestačí. Podle OSN je teď nutné, aby se uprchlíci co nejdříve vrátili domů a zemědělci stihli včas zasít. V opačném případě hrozí hladomor více než třem a půl miliónům lidí.

„Situace je skutečně vážná a pokud sezonu propásneme, bude to mít dalekosáhlé důsledky. Příští rok v lednu budeme všichni tady zaměstnáni tím, jak pomoct od hladu sedmi milionům lidí. Bude to horší než to, co bylo v polovině osmdesátých let,“ uvedl Toby Lanzer z OSN. Tehdy kvůli hladu v Etiopii a Súdánu zemřelo přes milion lidí. Nedostatek potravin je ale v této části světa jedním z největších problémů stále a podvýživou trpí až třetina dětí.

Africká unie zasáhne v zapomenuté krizi v nejmladší zemi světa (zdroj: ČT24)