Libye soudí Kaddáfího syny, využívá videopřenosů

Tripolis - V Libyi začal několikrát odložený soud s hlavními představiteli svrženého režimu Muammara Kaddáfího. Mezi obžalovanými jsou i dva jeho synové. Saadí ani Sajf Islám ale v soudní síni nebyli. Sajfa Isláma dosud zadržuje milice, nakonec bylo dosaženo dohody - souzen bude přes videopřenos. Libye je v současné době značně destabilizovaná. Úřadující premiér Abdalláh Sání oznámil rezignaci kvůli ozbrojenému útoku ve své rezidenci.

Před soudem má stanout celkem 30 lidí obviněných ze zločinů spáchaných za revoluce v roce 2011. Vyšetřovatel sdělil, že Saadí k soudu dnes nepřijde, protože v jeho případě stále pokračují výslechy. V síni byl ale přítomen bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, který čelí obvinění ze zločinů proti lidskosti, a také někdejší premiér Bagdádí al-Mahmúd či bývalý ministr zahraničí Abdal Atí Ubajdí.

Sajf Islám čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti státu a zločinů proti lidskosti. Milicionáři ho dopadli při pokusu o útěk ze země v roce 2011. Úspěšnější byl jeho bratr Saadí. Skrýval se v Nigeru až do začátku března, kdy ho tamní úřady vydaly do Libye. V televizním rozhovoru z vězení nad svými činy vyjádřil lítost: „Omlouvám se libyjskému lidu. Omlouvám se drahým bratrům v libyjské vládě za všechny škody, které jsem způsobil, a za narušení bezpečnosti a stability Libye. Přiznávám, že věci, které jsme dělali, byly špatné a neměli jsme se jich dopustit.“

Země zmítaná v chaosu přišla o premiéra

Úřadující libyjský premiér Abdalláh Sání v neděli oznámil svou rezignaci poté, co se údajně stal obětí ozbrojeného útoku. Střílet se mělo přímo v jeho rezidenci, kde v tu dobu byl premiér i s rodinou. „Abdalláh Sání neprezentuje svou rezignaci na účast v současné vládě, ale odmítl zodpovědnost na sestavení nového kabinetu. Bude pokračovat ve své práci, dokud kongres nejmenuje nového premiéra,“ oznámil Sáního mluvčí.

Proces vyvolává pochybnosti o tom, zda je nestabilní Libye schopná zajistit spravedlivý soud. Mnozí z obviněných prý ještě nemají obhájce. „Hlad Libyjců po potrestání alespoň těch nejvyšších představitelů je velký. Za tři roky nedošlo k žádným větším trestům – pokud tedy nepočítáme ty případy, kdy vzaly milice spravedlnost do svých rukou,“ konstatoval ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR Ondřej Beránek.

Ondřej Beránek, ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR

„Všechny náznaky za poslední tři roky svědčí o tom, že libyjská justice je velmi nefunkční. Svědčí o tom už jen to, že tisíce lidí, kteří byli často ad hoc zadrženi různými milicemi, jsou už řadu let drženi bez přístupu k právníkům.“

Chaos v zemi vytvářejí různé ozbrojené skupiny, které se v roce 2011 podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího. Minulý týden se s nimi libyjská vláda dohodla, že jí vydají čtyři ropné terminály na východě země.

„Situace v Libyi se vymyká čím dál tím víc z rukou. Stává se z toho taková nekonečná spirála násilností. Bezpečnostní složky státu jsou v podstatě bezmocné – nemají zbraně, ty ukořistily milice. Policie je všem pro smích,“ uvedl Beránek s tím, že v zemi se nyní mluví o tom, že demokracie možná není to nejlepší řešení a zda se nevráti k monarchii.