OBRAZEM: Mohutný požár připravil tisíce Chilanů o domov

Valparaíso - Hasiči v chilském přístavu Valparaíso stále bojují s ničivým požárem, který propukl v sobotu. Zničil už dva tisíce domů a na svědomí má nejméně 12 obětí. Evakuováno bylo asi 10 tisíc lidí. Záchranné práce komplikuje silný vítr. Problém představují také úzké, obtížně dostupné uličky. Prezidentka už ve městě vyhlásila stav katastrofy. Nynější požár je pro město nejhorší od roku 1953. Tehdy v plamenech zemřelo 50 lidí.

Požár se začal v sobotu šířit ze skládky na jednom z pahorků města. A postupoval rychle. Vítr horké uhlíky a popel roznášel nad další dřevěná stavení. Na největší ohniska shazovalo vodu ze vzduchu dvacet vrtulníků, ale plameny zatím zvládnuty nejsou. A zřejmě nebudou ani zítra.

Ve Valparaísu zůstaly uzavřené školy, které slouží k ubytování evakuovaných. Přišla mezi ně i prezidentka Michelle Bacheletová. Kvůli požáru zrušila cestu do Argentiny a Uruguaye. Na dnešek svolala vládní ministry. „Je to strašná tragédie, může to být nejničivější požár v dějinách města,“ řekla. Prezidentka vyhlásila celé Valparaíso oblastí katastrofy a poslala do ulic armádu, aby zabránila rabování.

No comment: Chilský přístav Valparaíso v plamenech (zdroj: ČT24)

Ve Valparaísu obklopeném kopci žije čtvrt milionu lidí. Většina z nich bydlí v barevných domcích na svazích, z nichž se musí scházet po schodech nebo jezdit lanovkami. Město je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podle AP se ovšem za krásou z pohlednic skrývá drsnější realita. Mnohé domy stojí na pozemcích, které nebyly určeny k obývání. Celé čtvrtě tak nejsou napojeny na vodu. „Jako město jsme velmi bezbranní, sami jsme strůjci tohoto nebezpečí,“ prohlásil valparaíský starosta Jorge Castro.

Samotné historické jádro města bylo podle dosavadních informací plamenů ušetřeno. Plameny přitom zasáhly oblast o ploše 850 hektarů. Do nedělního včera byly zničeny dva tisíce domů. Z dvanácti mrtvých byli identifikováni pouze tři, ostatní jsou tak spáleni, že k určení jejich totožnosti budou potřebné testy DNA. Z 500 raněných musela být většina ošetřena v nemocnici kvůli nadýchání kouře.