Berlusconi míří do domova důchodců - veřejně prospěšně pracovat

Milán – Veřejně prospěšnými pracemi v domově důchodců u Milána si musí uložený jednoletý trest odpykat bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Rozhodl o tom milánský soud. Sedmasedmdesátiletý politik byl loni pravomocně odsouzen za daňové podvody ve svém mediálním kolosu Mediaset, trest mu byl v rámci amnestie zmírněn z původních čtyř let na rok. Kromě toho nesmí dva roky zastávat veřejné funkce, kvůli čemuž ho italský Senát loni v listopadu vyloučil ze svých řad.

Vzhledem ke svému věku Berlusconi nemusel nastoupit do vězení, a tak zbývaly dvě možné formy trestu: domácí vězení, nebo veřejně prospěšné práce. Alternativní trest místo jednoletého domácího vězení požadoval on sám a minulý čtvrtek to navrhli i jeho právníci.

Večerka bude v jedenáct, pracovat se bude aspoň čtyři hodiny týdně

Alternativní trest podpořilo státní zastupitelství a dnes také soud. Ten mu rovněž určil nové působiště - bude jím domov důchodců ve vile Sormani provozovaný katolickou nadací Sacra Famiglia na milánském předměstí Cesano Boscone. Podle italských médií zde bude expremiér a mediální magnát pracovat alespoň jeden půlden v týdnu. Kromě toho bude mít zakázán styk s lidmi, kteří byli uznáni vinnými ze spáchání trestného činu, což se týká nejméně jednoho jeho spolupracovníka. Nesmí kontaktovat ani drogově závislé, mezi 23:00 a 6:00 nesmí vycházet ze svého domu a domovskou severoitalskou Lombardii smí při cestách do Říma opustit jen na zvláštní povolení justičních orgánů, a to pouze od úterý do čtvrtka. Svůj cestovní pas politik odevzdal už loni po vynesení pravomocného rozsudku.

Italská justice vede proti Berlusconimu několik dalších procesů. Tresty odnětí svobody mu udělily i soudy první instance v případě vyzrazení úředního tajemství a placeného sexuálního styku s nezletilou. Posledně jmenovaná kauza, známá pod názvem Rubygate, dokonce skončila nepravomocným verdiktem, který Berlusconiho odsoudil na sedm let za mříže. Odvolací řízení začíná 20. června v Miláně. Souzen je Berlusconi rovněž za uplácení senátora. Své procesy považuje za politicky motivované a označuje se za oběť soudní zvůle.

Sociální služby zatím bude Berlusconi vykonávat v podmínce. Soud mu tak může nařídit domácí vězení, pokud miliardář poruší pravidla. Pokud je naopak dodržovat bude, může mu být trest snížen na deset a půl měsíce.

Odsouzený a jeho právníci původně navrhovali, aby si Berlusconi trest odsloužil v sociálním zařízení pro postižené v blízkosti Berlusconiho vily Arcore u Milána.

Výhodou alternativního trestu je kromě menšího omezení osobní svobody i možnost stýkat se s větším počtem lidí. V domácím vězení by směl lídr pravicové opozice po dobu jednoho roku mluvit pouze s rodinnými příslušníky a právníky. Politik se přitom chce podílet na kampani před květnovými volbami do Evropského parlamentu. Uložený trest mu dává určitý vymezený prostor pro vedení kampaně. „Rozhodnutí soudu se jeví jako vyvážené a uspokojivé, i když to zasahuje do Berlusconiho politických povinností,“ komentovali ortel ve společném prohlášení právníci Franco Coppi a Niccolò Ghedini.

Berlusconi pozná život své generace z jiné stránky (zdroj: ČT24)

Trest veřejně prospěšných prací za daňové úniky ale zase tak malý není. Důchodci, o které má Berlusconi pečovat, vesměs zažili jeho vládu zespodu. Ne s bujarými večírky, ale s utaženým opaskem. Navíc jsou v podstatě jeho vrstevníky. „Celý život jsem pracovala, i během války. To nebyl Berlusconi, kdo mi dal peníze, Berlusconi mě o ně okradl!“ říká například obyvatelka jednoho domova důchodců v Římě. „Chci ho vidět mrtvého. Pryč s ním, ať ho zavřou. Pryč, zavřít!“ dodává další.