Slovenská tajná služba chce špehovat e-maily

Bratislava - Slovenská tajná služba (SIS) chce přístup k citlivým údajům internetových uživatelů. Získala by tak informace o šifrovaném obsahu e-mailů, zpráv posílaných přes sociální sítě nebo bankovní komunikaci. Uvedl to deník SME. Umožnit by to podle něj měl připravovaný zákon o zpravodajských službách.

Zákon o zpravodajských službách má reformovat tajnou službu a nahradit zastaralý zákon o SIS z roku 1993. Kromě tohoto zákona se mění i dalších sedmnáct norem - mezi nimi i zákon o podmínkách uvádění výrobků na trh.

Tajná služba do návrhu zákona zahrnula ustanovení, na jehož základě by jí firmy musely poskytnout takzvané klíče potřebné k tomu, aby dokázala šifrovaná data přečíst. Pokud by tak neučinily, nesměly by zařízení sloužící k utajování přenosu nebo k ukládání dat na Slovensku prodávat, píše SME. Toto ustanovení by se prý mohlo dostat do rozporu s pravidly EU, která předpokládají volný pohyb zboží v Unii. „Tento návrh je vážným zásahem do volného pohybu zboží, ale i do práva na soukromí,“ konstatoval advokát Viliam Karas.

Pokuta 166 tisíc by pak hrozila uživatelům, kteří během tříměsíční přechodné lhůty nenahlásí úřadům, že už šifrovací nástroj mají. Vysvětlení tohoto záměru v návrhu důvodové zprávy chybí. SIS jen tvrdí, že už dnes podobnou povinnost dovozci šifrovacích zařízení mají, jen ji neřeší zákon, ale pouze předpis nižší právní síly. O jaký předpis jde, ale mluvčí tajné služby neřekl. Deník SME našel jen nařízení vlády z roku 2001 o technických požadavcích na rádiová zařízení.

Nebude to vůbec snadné, tvrdí odborníci

Slovenské ministerstvo vnitra už návrh zákona obdrželo, předlohu ale podobně jako SIS blíže nekomentovalo. Odborníci podle SME upozornili, že vyžadování klíčů k zašifrovaným údajům by v praxi šlo vymáhat jen stěží. Problém by nastal hlavně u globálních firem, jako jsou Microsoft, Google nebo provozovatel Facebooku.

Návrh slovenského zákona přitom není podle deníku ojedinělý. Loni se administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy začala zabývat návrhem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), aby vývojáři komunikačních technologií zahrnuli do aplikací „zadní vrátka“. Ta by zpravodajským službám umožnila právě přístup k obsahu komunikace.