Účastníci Bostonského maratonu si žlutomodrý cíl letos vezmou zpět

Boston (USA) – Vzpomínkovými ceremoniemi a minutou ticha si dnes Spojené státy připomněly první výročí teroristického útoku na Bostonském maratonu. Tři mrtvé a přes 260 zraněných si tehdy vyžádaly exploze dvou bomb vyrobených z tlakových hrnců a umístěných na cílovou rovinku maratonu. Bostonský maraton se letos poběží v pondělí 21. dubna a účastníků bude ještě více než loni.

Dnes místa atentátu označují srdce na plakátech; loňské cedule nechali organizátoři rozstříhat a vyrobit z nich náramky na památku, které dostanou běžci letos. Účastníci letošního ročníku tradičního běhu se loňským krveprolitím nenechali odradit: bude jich o polovinu víc než loni, podobně jako těch, kteří jim budou v ulicích držet palce. Na Velikonoční pondělí se tu očekává až milion lidí. Běh bude sledovat i slavný chirurg Bohdan Pomahač, v jehož nemocnici loni skončila řada zraněných. „Samotný dopad té nešťastné události loňského roku povede k tomu, že člověk zase ztratí kousek svobody. Že bude víc kontrol a restrikcí,“ říká.

Běžce i fanoušky skutečně čekají velmi přísná bezpečnostní opatření. V ulicích bude hlídkovat více než 3 500 policistů, což je dvakrát tolik než loni, přítomni budou i speciálně vycvičení policejní psi a vše budou sledovat desítky bezpečnostních kamer. Navzdory tomu současný bostonský starosta Martin Walsh slibuje, že půjde „o stejný maraton jako vždycky“. „Naším cílem je, aby si závod každý užil,“ dodává.

Loňské atentáty spáchali bratři Tamerlan a Džochar Carnajevovi, přistěhovalci ze severního Kavkazu. Staršího z nich policie zastřelila na útěku, mladšího Džochara zranila a zatkla. Muž čečenského původu žije dnes ve vězení v Devens v naprosté izolaci a je pod speciálním dohledem, který přísluší vězňům představujícím podle ministerstva spravedlnosti největší hrozbu. Nemůže se setkávat s ostatními vězni, mluvit s nimi ani se s nimi modlit. Navštěvují ho jen jeho právníci, psycholog a velmi zřídka nejbližší rodina. Může rovněž napsat jeden třístránkový dopis týdně a jednou si zavolat, ovšem jen svým příbuzným. Hlavní část soudu s ním začne v listopadu.

Mnohým ze zraněných změnil loňský atentát život navždy, přišli o nohu nebo o ruku. Velká část z nich ale nepřišla o chuť ukázat světu, že tenhle smutný ročník pro ně nebyl poslední. S protézami nebo na invalidním vozíku se postaví na start znovu - anebo poprvé, pokud jde o ty, kteří loni jen přihlíželi. Trasu půjdou, pojedou nebo se budou opírat o pomocníky, ale budou tady. A žlutomodrý cíl na Boylston Street v centru Bostonu, který jim loni ukradli bratři Carnajevové, jak doslova říkají, chtějí získat zpět.

Setkání k prvnímu výročí bostonského atentátu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Dnešních vzpomínkových akcí se zúčastnil viceprezident Joe Biden, guvernér státu Massachusetts Deval Patrick a bývalý bostonský starosta Tom Menino. „Jste úžasné město, inspirace pro všechny lidi v této zemi,“ složil dnes Biden poklonu Bostonu, který navzdory loňské tragédii uspořádá další ročník jednoho z nejslavnějších maratonů na světě příští pondělí. Podle Bidena to bude vzkaz nejen pro celý svět, ale i pro teroristy, že jejich akce nic nepřinesou.

Prezident barack Obama v prohlášení z Bílého domu vyzdvihl odvahu všech, kteří byli při loňském neštěstí. „Vyjadřujeme náš nejhlubší vděk odvážným hasičům, policistům, zdravotníkům, běžcům i divákům, kteří projevili ducha, na němž vyrostl Boston - ducha nezdolnosti, svobody a lásky,“ uvedl prezident. Zároveň ocenil všechny, kteří se rozhodli startovat v pondělí na novém ročníku maratonu.

V kapli bostonské univerzity se už v pondělí konala vzpomínková mše za jednu z loňských obětí, jíž byla čínská studentka Lu Ling-c'. Spolu s ní zahynula ještě Krystle Campbellová a Martin Richard.