Téměř vtip, řekl McCain k evropským sankcím mířeným na Rusko

Tallin – Nelichotivá slova si vysloužila Evropská unie a její postoj k Rusku od amerického senátora a známého republikánského „jestřába“ Johna McCaina. Dosavadní diplomatické a majetkové sankce označil za „téměř vtip“. Ruské počínání při ukrajinské krizi si podle něj žádá mnohem výraznější kroky, řekl McCain při návštěvě pobaltských zemí. Právě Spojené státy už protiruské sankce několikrát zpřísnily. Týkají se zákazu udělování víz, zmrazení kont nebo částečného obchodního embarga na osoby spojené s konkrétními firmami.

McCain spolu s dalším republikánským senátorem Johnem Hoevenem přijeli do Estonska oficiálně jako vyslanci Kongresu, aby zhodnotili bezpečnostní situaci v oblasti a ujistili region o podpoře ze strany USA. Mají také zhodnotit, jak konkrétně by mohly Spojené státy pomoci ostatním členům NATO v řešení rusko-ukrajinské krize.

Evropská unie i USA po ruské anexi vydaly seznam osob, převážně ruských, ukrajinských a krymských politiků, kterým zakázaly vstup na své území a zmrazily jim majetek. Spojené státy černou listinu od té doby několikrát rozšířily (naposledy minulý pátek), Unie až do pondělí držela seznam sankciovaných osob na 33. Nyní i EU seznam doplní, jak se domluvili ministři zahraničí členských států včetně Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který doporučoval tento krok už před jednáním.

McCain ale může tlačit více na ekonomické sankce, kterým zatím Evropa kvůli úzce provázanému trhu s Ruskem není příliš nakloněná. Spojené státy například zakázaly svým firmám obchodovat se zástupci krymské ropné a plynárenské společnosti Černomorněftěgaz.

  • Protiruské sankce schválil v prvních dubnových dnech americký Kongres současně se zákonem o finanční pomoci Ukrajině. Kyjev podle něj obdrží okamžitou pomoc ve výši jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard korun). 

Podle dnešního jednání ministrů obrany EU by ukrajinská krize měla evropské země povzbudit k tomu, aby začaly brát vážně svou bezpečnostní politiku. „Na obraně záleží víc než kdy jindy. Euroatlantické společenství si musí zachovat jednotu,“ komentoval dnešní schůzi ministrů obrany EU v Lucemburku polský diplomat Maciej Popowski. „Musíme přijmout fakt, že obrana není od pánaboha, není to luxus. Potřebuje odhodlání a investice,“ upozornil evropský diplomat.

Rusko v reakci na zostření konfrontace na východě Ukrajiny pozastavilo vydávání zabavené vojenské techniky z anektovaného Krymu Ukrajině. Důvodem je prý obava, že ukrajinské ozbrojené síly nasadí výzbroj při potlačování protestů ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny.