U jihokorejských břehů se potopil trajekt, více než 300 lidí je nezvěstných

Soul - Zatím šest mrtvých a na 300 pohřešovaných si vyžádala nehoda trajektu poblíž Jižní Koreje. Záchranářům, kterým pomáhají desítky lodí a letadel, se podařilo do bezpečí odvést 174 pasažerů, z nichž přes padesát utrpělo zranění. Na trajektu se také nacházelo přes 300 studentů střední školy a jejich učitelů, kteří mířili na turisty oblíbený ostrov Čedžu. Pokud se situace nezmění, půjde o nejhorší jihokorejské neštěstí za posledních dvacet let.

Jihokorejské plavidlo se 462 lidmi na palubě vyslalo dnes časně ráno nedaleko jihozápadního pobřeží země tísňový signál pobřežní hlídce. Do záchranné akce se zapojilo 34 hlídkových člunů, 25 plavidel vojenského námořnictva a 18 vrtulníků. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na místo povolala také potápěče. Mezi mrtvými je jedna žena z posádky a tři muži, z nichž někteří jsou studenti.

Trajekt šel ke dnu velmi rychle

Většina pasažérů byli studenti střední školy, kteří cestovali na turisty oblíbený ostrov Čedžu, vzdálený asi 100 kilometrů od břehu Korejského poloostrova. Úřady už zveřejnily seznam lidí na palubě a vyplývá z něj, že zatím pouze 78 studentů se dostalo z vody. Jihokorejské školy pořádají výlety na ostrov většinou pro první a druhé ročníky, studentům na palubě bylo 16 a 17 let. Naděje na záchranu stovek pohřešovaných ale s každou minutou klesají.

Cestující, kteří nebyli mezi prvními zachráněnými, byli podle zpravodajského serveru BBC News vyzváni, aby v záchranných vestách naskákali do moře a čekali na vysvobození ve vodě. „Loď se začala naklánět, ptali jsme se, jestli máme utéct, ale pořád nám říkali, abychom zůstali. Mám strach o spolužáky v kajutách,“ podotkl jeden ze zachráněných.   Voda má pouze 12 stupňů, v nichž se podle záchranářů organismus podchladí po 90 minutách.

Potopený jihokorejský trajekt
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Fotografie z místa incidentu ukazují trajekt nakloněný v ostrém úhlu a poté z velké části potopený. „Slyšeli jsme hroznou ránu a pak se loď zastavila. Naklání se, musíme se něčeho držet, abychom zůstali sedět,“ popsal neštěstí jeden z pasažérů televizi YTN.

Zdeněk Davídek, projektant lodí

„Většina dnešních lodí je navrhnuta tak, že má jednotlivé vodotěsné úseky. Bohužel, pokud dojde k tomu, že loď získá trhlinu z boku nebo ze dna přes několik vodotěsných úseků, dochází k jejímu zaplavení a ke ztrátě plavitelnosti lodi a nenávratnému potopení.“

Šlo o rutinní plavbu, kterou dvacet let starý trajekt absolvoval dvakrát týdně.
Přístav ve městě Inčchon opustil v úterý a plul na ostrov Čedžu. Co tragédii způsobilo, není jasné. Na vině mohla podle jihokorejských médií být technická závada, mlha nebo chyba posádky. Není vyloučeno, že plavidlo najelo na útes. Počínání úřadů kritizovali rodiče studentů - vadily jim zmatky i to, že o záchranné operaci neměli dost informací.