Putin odpovídal i Snowdenovi. Praktiky à la NSA jsou prý v Rusku vyloučené

Moskva – Vladimiru Putinovi během televizní debaty s diváky položil dotaz také „prominent na útěku“, Američan Edward Snowden, který se kvůli stíhání za vyzrazení špehovacího programu NSA ukrývá v Rusku. Snowdena zajímalo, zda Rusko využívá tajné služby k podobně rozsáhlému sledování telefonátů, e-mailů a jiné elektronické komunikace. Putin odvětil, že takto masivní špionáž je v jeho zemi nemyslitelná – odporovala by prý zákonům.

V rámci několikahodinového pořadu, během něhož mohli Putinovi klást otázky lidé ze všech koutů země, zazněl i dotaz od prominentního amerického uprchlíka, který v Rusku pobývá na neznámém místě. Svoji otázku Snowden položil v angličtině prostřednictvím videopřenosu. Konkrétní dotaz měl dvě části: Snowden se nejprve zeptal, zda Rusko v jakékoliv formě shromažďuje či analyzuje komunikaci velkého množství lidí. Poté se obrátil na ruského prezidenta s tím, zda je možné ve společnosti ospravedlnit stále důmyslnější zpravodajské metody s ohledem na osobní svobody sledovaných osob.

Putin nejprve řekl, že bude ke „kolegovi“ mluvit jako bývalý profesionální agent k druhému. Narážel tím na minulost obou mužů: zatímco ruský prezident část bývalé kariéry spojil s tajnými službami KGB, Snowden pracoval několik let pro americkou NSA. Podle Putina současný ruský zákon nedovoluje podobné praktiky jako v případě Snowdenem zveřejněného programu PRISM. „Naše zpravodajské aktivity jsou přísně regulovány zákonem, cituje Putina Russia Today. K tajnému sledování konkrétní osoby potřebujete soudní povolení. Systém podobného masového monitorování my nemáme. Podle našich zákonů ani nemůže existovat,“ dodal Putin.

Putin také věří, že sledovací metody v podobném měřítku, jako se objevily v USA, nebude Rusko nikdy využívat. Podle něj si federace nemůže dovolit takovou špionáž dlouhodobě financovat. „Samozřejmě víme, že technologie dnes využívají i zločinci a teroristé a tajné služby musí být schopné na jejich činnost technicky reagovat. Samozřejmě se tomuto věnujeme, ale ne v takto masivním měřítku,“ řekl na Snowdenův dotaz.

Edward Snowden v debatě s prezidentem Putinem
Zdroj: ČT24

Putin obvinil Rasmussena z nahrávání rozhovoru

Putin během dnešní debaty obvinil také nynějšího šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena, že si ještě jako dánský premiér nahrával jejich soukromou schůzku a prozradil její obsah médiím. „Jednou mě požádal o schůzku, potkali jsme se a mluvili spolu. Jak se ukázalo, měl u sebe diktafon, tajně si náš hovor nahrával, a poté to prozradil tisku. Nemohl jsem uvěřit svým očím a uším! Jak můžete po takovém incidentu někomu věřit?“ prohlásil Putin. Kdy přesně mělo k nahrávání dojít, již ale neuvedl. Rasmussen byl dánským premiérem od roku 2001 do roku 2009.

Podle mluvčí Severoatlantické aliance Oany Lungescuové jde o naprostý nesmysl. „Ve funkci dánského premiéra si pan Fogh Rasmussen nikdy nenosil diktafon na schůzky s panem Putinem ani s nikým jiným,“ uvedla mluvčí. Jak dodala, Rusko se snaží odvést pozornost od svých vlastních nelegálních a nelegitimních činů na Ukrajině, a proto poslední dobou vzneslo již několik neopodstatněných obvinění vůči NATO.