Separatisté se odmítají vzdát, u Kramatorsku se střílelo

Kyjev – Přední světoví politici se včera v Ženevě shodli na potřebě mírového řešení ukrajinské krize, odzbrojení radikálů a vyklizení okupovaných budov. Na samotném východě Ukrajiny ale zůstává situace napjatá. Skupiny ozbrojenců se svých pozic nevzdávají. U Kramatorsku se v noci dokonce střílelo – zemřel jeden člověk. Starostka Slavjansku odstoupila. Pak se po ní slehla zem.

Trváme ne referendu, ozývá se z východu země

Žádné známky uvolnění nejsou na východě Ukrajiny patrné. Proruští radikálové mají v rukou administrativní objekty ve více než deseti městech. Separatisté v Doněcku se už vyjádřili k dalšímu postupu. Odmítají budovy opustit, i kdyby měli prolít krev. Lidový gubernátor Doněcké republiky Denis Pušilin prohlásil, že ruský ministr zahraničí „nepodepsal nic za nás (separatisty), nýbrž jednal ve jménu Ruské federace“. Jeho muži prý opustí vládní budovy jen v případě, že vláda v Kyjevě udělá to samé. Dál mají pokračovat také přípravy na referendum o větší autonomii. Proběhne prý 11. května.

  • Podle nepotvrzených zpráv přiletěla na neohlášenou návštěvu Doněcku bývalá premiérka Julija Tymošenková. Ve městě se sešla s představiteli organizací, které se stavějí proti spojení s Ruskem a žádají jednotnou Ukrajinu.

Své požadavky předložila i separatisty ovládaná oblastní správa v sousedním Luhansku. Zastupitelé žádají parlament a vládu, aby v nejbližších dnech uspořádaly na Ukrajině referendum o budoucím správním uspořádání a o statusu ruštiny jako druhého státního jazyka. Do 9. května by měla být vyhlášena amnestie, která by se vztahovala jak na povstalce, tak na příslušníky zásahových jednotek Berkut věrných bývalému režimu.

Ukrajinská vláda už ve snaze realizovat ženevské úmluvy vypracovala návrh zákona o amnestii. Vztahovala by se na osoby, které dobrovolně odevzdají nezákonně získané zbraně a vyklidí okupované objekty. Úřadující premiér Arsenij Jaceňuk v parlamentu vyjádřil naději, že zákon bude v co nejkratší době schválen.

Ozbrojené střety nekončí

Ukrajinské jednotky se v noci nedaleko Kramatorsku pokusily zlikvidovat kontrolní silniční post povstalců, aby zajistily průjezd vojenské techniky na nedaleký Slavjansk. Z místa bojů se podle agentury Unian ozývaly výstřely a výbuchy granátů. Incident si údajně vyžádal jednu oběť. Komando ukrajinské tajné služby SBU v Kramatorsku vytlačilo z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž. Vzbouřenci se vysílacího zařízení zmocnili ve čtvrtek a zprovoznili dříve vypnutý příjem ruských televizních kanálů. Po zásahu SBU bylo ruské vysílání znovu vypnuto, oznámil list Ukrajinska pravda. 

SBU rovněž oznámila, že ve vlaku vypraveném z krymského Simferopolu byla při celní prohlídce v ukrajinském Melitopolu objevena zásilka munice. Pohraničníci našli v jednom z vagónu několik stovek nábojů, střelný prach a roznětky. Munici se na Ukrajinu podle SBU pokoušeli propašovat dva ukrajinští průvodčí. V obci Slovjanoserbka v Oděské oblasti byly v noci v jiném vlaku nalezeny trhaviny, dělobuchy a granáty.

Ve Slavjansku rezignovala na funkci starostky Nelja Štepová. Politička, která se v minulých dnech několikrát vyslovila pro zachování územní celistvosti země, podle televize Espreso beze stopy zmizela a pokusy spojit se s ní telefonicky jsou neúspěšné. Štepová údajně opustila radnici po rozhovoru s Vjačeslavem Ponomarjovem, vůdcem proruských vzbouřenců, který se označuje za „lidového starostu“ Slavjansku.

Separatisté slaví další úspěch

Do rukou povstalců dnes padlo také desetitisícové město Siversk, které leží asi 120 kilometrů severně od Doněcku. Do města přijeli zástupci „Doněcké lidové republiky“ a po delším vyjednávání bez boje převzali moc, oznámila ruská agentura ITAR-TASS. Policie prý přešla na stranu vzbouřenců.

Neznámé osoby v maskách a s ruskou vlajkou rozdávaly v minulých dnech v Doněcku antisemitské letáky. Oznámil to zpravodajský server Novosti Donbassa. Text letáků žádá všechny doněcké Židy, aby se pod pohrůžkou vyhoštění v sídle doněcké oblastní správy zaregistrovali a složili poplatek 50 dolarů (asi tisíc korun). Doněcké úřady ovládané separatisty označily leták za padělek.

Unian: Rusko vyslalo posilu na Krym, ozbrojenci pojedou na východní Ukrajinu

Podle Unianu dopravila ruská letadla na anektovaný poloostrov Krym ozbrojence bez hodnostního označení. Mají být nasazeni k vyvolávání nepokojů na východě Ukrajiny. Příštím terčem se údajně stane Záporožská oblast. Ozbrojenci prý dostali k dispozici autobusy se záporožskou poznávací značkou a vyrazili na sever. Záporožská oblast leží na jihovýchodě Ukrajiny a její hranice jsou od Krymu vzdáleny jen asi sto kilometrů.

  • Arsenij Jaceňuk, úřadující ukrajinský premiér: „Očekáváme, že Rusko ukončí sabotáž a přestane takzvané demonstranty vyzbrojovat kulomety AK 100, které má jen ruská armáda.“

Ukrajina tvrdí, že radikálové jsou ruští agenti a že Moskva se snaží po Krymu ukrojit další kus území. Ruský prezident Vladimir Putin ale včera v televizní debatě důrazně popřel, že by na východě Ukrajiny operovala ruská armáda. Doufá, že „nebude muset“ využít práva nasadit vojska na východě Ukrajiny, což mu už dříve horní komora parlamentu povolila (více zde).

Ukrajinská armáda prý situaci nezvládá

Kyjevská vláda vyhlásila před pár dny na východě země protiteroristickou akci. Deník Wall Street Journal ji popisuje jako jeden velký chaos. Ukrajinské síly se prý zdají být vůči ruským separatistům bezmocné. Rozpaky nad připraveností ukrajinských ozbrojených sil vyjádřili i někteří vojenští představitelé Spojených států. Pohyb vojáků v regionu označují za zmatený.

Ukrajinská armáda blokovaná civilisty
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Mikhail Pochuyev

Na Ukrajině byl z podnětu SBU vydán zatykač na Alexandra Janukovyče, syna svrženého prezidenta. Muž, jehož jmění se odhaduje na půl miliardy dolarů, je od února stíhán za padělání dokumentů a podvody. Hrozí mu až pět let vězení. Syn Viktora Janukovyče je podle dostupných informací vlastníkem řady bank, energetických firem a těžebních společností. Kromě Ukrajiny údajně podniká i ve Švýcarsku a Nizozemsku. Ke svému majetku podle ukrajinských vyšetřovatelů přišel zejména díky politickému vlivu svého otce.

Samotného exprezidenta ukrajinská generální prokuratura obvinila z terorismu. Spolu s bývalým šéfem tajné služby SBU Oleksandrem Jakymenkem a exministrem vnitra Vitalijem Zacharčenkem měl Janukovyč vytvořit „teroristickou organizaci“, která je odpovědná za únorovou střelbu do demonstrantů v Kyjevě. Janukovyč a Zacharčenko už jsou stíháni za vraždu, po novém obvinění by mohli být odsouzeni až k 15 letům vězení. Všichni tři politici jsou mimo dosah ukrajinské spravedlnosti. Janukovyč se uchýlil do Ruska, žije pravděpodobně v Rostově na Donu. Moskva ho stále považuje za ukrajinského prezidenta, na něhož se vztahuje imunita, a odmítá ho do Kyjeva vydat.