Papež rozdal dětem čokoládová vajíčka a prošel křížovou cestou

Vatikán – Zásilkou čokoládových vajíček papež František na Velký pátek překvapil děti z římské nemocnice Bambino Gesù nedaleko Svatopetrského náměstí. Část ze 150 kusů této pestrobarevné dobroty putovala mimo jiné na oddělení dětské onkologie. Kliniku, která patří k nejznámějším v Itálii a kterou Vatikán vlastní od roku 1924, navštívil František už loni v prosinci. Večer se v Koloseu za účasti tisíců věřících František účastnil obřadu křížové cesty.

Velký pátek slaví miliarda křesťanů po celém světě. Na Filipínách se několik věřících nechalo v rámci tamní krvavé tradice přibít na kříž a náboženské procesí prošlo křížovou cestou v Jeruzalémě a i španělskými ulicemi - tam tradičně ve špičatých přízračných kápích.

Papež František se večer v rámci velikonočních slavností účastnil v Koloseu obřadu křížové cesty, aby si s tisícovkami poutníků připomněl Kristovu smrt. Ještě předtím se v bazilice svatého Petra zúčastnil velikonoční liturgie, během které připomněl Ježíšovo utrpení a smrt.

Ke Koloseu dorazily desetitisíce poutníků z celého světa. Projevy při 14 zastaveních křížové cesty napsal arcibiskup Giancarlo Maria Bregantini, který je v Itálii znám jako kritik mafie. Jeden z projevů se zabýval rovněž negativními dopady hospodářské krize, například nezaměstnaností nebo sebevraždami neúspěšných podnikatelů.

Při přenášení kříže mezi jednotlivými zastávkami se vystřídaly například dvojice přistěhovalců, vězňů či bezdomovců. Na závěr obřadu papež požehnal věřícím a poté se v automobilu vrátil do Vatikánu.

Věřící na Velký pátek drží přísný půst a čas tráví ve smutku a rozjímání. Je to také jediný den, kdy se v křesťanských kostelích neslouží mše, ale jen zvláštní večerní obřady. Kněz je oblečen do roucha červené barvy, oltář je zbaven plachet, svící a kříže. Podobně jako na Květnou neděli se zpívají evangelia o Ježíšově smrti. Nezvoní ani kostelní zvony, které podle pověsti odletěly do Říma pro požehání svatého otce.

Křížová cesta je nejdelší velikonoční liturgií, trvá bezmála tři hodiny. Je rovněž považována za jeden z vrcholů pašijového týdne. Ten začal Květnou nedělí a skončí o víkendu. Papež v sobotu večer povede liturgii velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista, pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své velikonoční poselství a požehnání Městu a světu. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Na Filipínách se znovu slavilo rituálem ukřižování, 

I letošní Velikonoce provázejí na Filipínách krvavé rituály, včetně ukřižování, jímž si někteří silně věřící připomínají utrpení Ježíše Krista. Velkopáteční přibíjení na kříž sledovaly dnes stejně jako každý rok tisíce lidí - jak místních, tak zahraničních návštěvníků. Duchovní i úřady od této praxe, jež je směsicí římskokatolického vyznání a lidové víry, neustále odrazují. Nicméně rituály se na Filipínách s desítkami milionů křesťanů rok co rok opakují a sjíždějí se k nim, zejména v provincii Pampagna na severu země, přímí účastníci i davy zvědavců.

Věřící, kteří podstupují tento bolestný rituál, jsou přesvědčeni, že Bůh díky jejich oběti vyslyší modlitby a pomůže jim samým či jejich blízkým. Hlava filipínské biskupské konference arcibiskup Socrates Villages nicméně věřící od podstoupení takové zkušenosti zrazuje. „Jestliže to, co děláte, vás vede k lásce k ostatním, pak tím Boha potěšíte. Ale jestliže podstupujete krvavé rituály jen proto, abyste se nechali fotografovat a stali se populárními, tak je to duchovní marnotratnost,“ řekl.

Španělskem procházejí přízračná náboženská procesí v kápích

Také Španělsko prožívá Velikonoce velmi silně, kdy ulicemi měst procházejí přizračné průvody náboženských zanícenců v kápích. Země přitom v posledních desetiletích prošla rychlou, ale zásadní proměnou, která se dotkla i samotného vztahu k víře. Stále přibývá lidí bez vyznání, dnes už je to skoro čtvrtina Španělů. Ke katolictví se ale pořád hlásí přes 70 procent lidí, i když zdaleka ne všichni chodí pravidelně do kostela a ke zpovědi.

Navzdory silně katolické tradici má Španělsko – možná paradoxně – jedny z nejbenevolentnějších zákonů, co se týče třeba potratů nebo svazků homosexuálů. Je to výdobytek hlavně socialistických vlád. Hlasy tradicionalistů v poslední době sílí a současná konzervativní vláda se dokonce marně pokoušela některé liberální zákony zrušit.