Potápěči vytáhli z vraku první tři těla, zhruba 270 lidí se dál pohřešuje

Soul – Kapitán ztroskotaného jihokorejského trajektu mluvil po svém výslechu na policii i před kamerami o tom, proč v kritickou chvíli váhal s evakuací pasažérů. Podle médií ji nařídil příliš pozdě. S rozkazem k opuštění plavidla čekal podle svých slov kvůli studenému oceánu v místě nehody a obavě, že pasažéry na volném moři strhnou silné proudy. Potápěči mezitím vyprostili přímo z vraku trajektu první tři těla. Počet mrtvých, kteří byli nalezeni, tak stoupl na 36. Celková bilance však zřejmě bude mnohonásobně vyšší, protože zhruba 270 lidí se dál pohřešuje.

Devětašedesátiletý kapitán I Čun-sok čelí trestnímu stíhání mimo jiné kvůli údajnému zanedbání povinností ve službě a porušení zákonů o námořní plavbě. Znovu se omluvil cestujícím a rodinám obětí a popsal i to, co havárii předcházelo. „Vydal jsem instrukce ohledně trasy, poté jsem krátce odešel do ložnice a pak to začalo,“ popisoval se svěšenou hlavou kapitán.

„Proud byl velmi silný, teplota oceánu byla nízká, domníval jsem se, že když lidé opustí loď bez rozvahy, pokud nebudou mít na sobě záchranné vesty nebo i když je mít budou, může je (proud) strhnout,“ doplnil. Zdůraznil, že když se začal trajekt potápět, nebyly na místě žádné záchranné ani civilní lodi, které by cestujícím mohly pomoct.

Kapitán I Čun-sok:

„Je mi strašně líto, co se stalo. Pokorně se omlouvám, že jsem ublížil rodinám obětí i všem Jihokorejcům. Byla to moje chyba. V ten moment byl opravdu silný proud, oceán byl hodně studený. Zpanikařil jsem a myslel si, že pokud lidé naskáčou do vody, tak to nepřežijí. Primárně jsem chtěl čekat na pomoc, která ale bohužel přišla moc pozdě.“

Důstojnice u kormidla byla na trase nezkušená

Prokuratura rovněž oznámila, že třetí palubní důstojnice, která trajekt řídila v době nehody, byla na dané trase nováčkem a plavidlo v těchto vodách nikdy předtím neřídila. Podle vyšetřovatelů se 25letá důstojnice dostala ke kormidlu v oblasti, která je poměrně nebezpečná vzhledem k množství malých ostrůvků a silným proudům.

Úřady dosud potvrdily 36 obětí, zachráněných je 174. Naděje, že jsou v troskách lodi živí, každou hodinou klesá. Záchranáři teď pumpují pro případné přeživší do vraku lodi vzduch. „Civilní potápěči objevili přes okna u kabiny ve čtvrtém patře tři těla. Nicméně potápěč musel kvůli časovému limitu a plovoucím objektům z vody ven,“ podotkl jeden z členů jihokorejské pobřežní stráže. Tato těla se později podařilo vyprostit.

Šest tisíc tun vážící kolos už zmizel pod hladinou – místo ztroskotání označují už jen plováky. Prohledat celou loď může podle úřadů trvat i dva měsíce. Rodiče pohřešovaných se s takovou zprávou odmítají smířit. „Prosím, zachraňte moje dítě. Pláče tam dole strachy,“ prohlásil otec jednoho ze studentů.

Zástupce ředitele školáků spáchal po tragédii sebevraždu

Většinu cestujících z potopeného trajektu tvořili studenti jedné z korejských středních škol. Zástupce ředitele, který je na cestě doprovázel, havárii přežil. Včera ale zřejmě kvůli výčitkám spáchal sebevraždu. Za osudy obětí i pohřešovaných se modlí stovky lidí.

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Vyšetřování zatím vyloučilo chybnou konstrukci plavidla z možných příčin nehody, loď prošla všemi bezpečnostními prohlídkami a splňovala také podmínky pro pojištění.